Прокуратурата е допуснала груби нарушения на закона с публичното оповестяване

...
Прокуратурата е допуснала груби нарушения на закона с публичното оповестяване
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Разгласяването на СРС-та е с цел да се посегне на президента


Прокуратурата е позволила груби нарушавания на закона с общественото обявяване на записи с евентуалното присъединяване на президента Румен Радев и началникa на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков. Това е за да се посегне на президента – въплъщение на единството на нацията и представляващия България пред света.

Това съобщи някогашният ръководител на Бюрото за надзор на Специални разследващи средства Бойко Рашков.

За „ 120 минути “ по bTV той изясни, че е неразрешено да се разгласяват получени от СРС данни, като те могат да се употребяват единствено за наказателно произвеждане и опазването на националната сигурност.

Рашков акцентира, че за оповестяване на данни от СРС законът планува до 5 година отнемане от независимост на длъжностни лица. Също отнемане от независимост планува различен текст - за опазване тайната на осиновяването.

„ Смятате ли, че един прокурор може да се позове на процесуално-правна норма и да даде позволение някой да извърши закононарушение? “, запита Рашков.

Той беше безапелационен, че има и други данни, които са охранени от закона – такива каквито съставляват държавна загадка.

Именно по тази причина, когато в Наказателно-процесуален кодекс се преглежда сходна информация, съвещанията, които по конституция би трябвало да са обществени, минават при закрити врата, добави той.

По думите му президентът Радев е записан по нормална процедура – стартира се потребление на СРС във връзка с лице, с което президентът постоянно контактува.

Относно пуснатите от прокуратурата документи, Рашков означи неналичието на номер на делото, както и имената на прокурорите, които са съставили постановлението и техните подписи.

Той прикани Висшия правосъден съвет да прегледа случая.

„ Въпрос на чест е Висш съдебен съвет да упражни своите пълномощия, да ревизира случая и да излезе пред обществото със своето решение. Иначе ще остане в дълг, защото единствено преди месец и половина – два избраха Иван Гешев за основен прокурор “, разяснява Рашков.

Освен това добави, че в закона е записано, че единствено Военният съд може да позволи да се подслушва кадрови военнослужещ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР