Прокуратурата е действала достатъчно експедитивно, за да приключи разследването в

...
Прокуратурата е действала достатъчно експедитивно, за да приключи разследването в
Коментари Харесай

Уникална за България експертиза доказа възрастта на Омар, убил с буса си бургаски полицаи


" Прокуратурата е работила задоволително експедитивно, с цел да завърши следствието в границите на година. По делото има неповторима по темперамент сложна съдебно-медицинска експертиза, която е определила възрастта на Омар - на база освен външни белези, само че най-много разбор на цялата костна конструкция. Обект на проучването са тазови кости, коленни стави, стави на ръка. Наред с това е направена и ортопантомография - разбор на зъбния статус. Всички зъби на изследваното лице са непрекъснати, която значи, че са със приключен коренов напредък. Предвид тази конструкция и развиване на зъбите лицето няма по какъв начин да е под 18 години. Заключението от тези проучвания е, че Омар е във възрастовата група над 18 и под 20 години ", сподели обвинител номер 1 на Бургаска област.

Изследването е неповторимо по темперамент и методика, тъй като няма данни досега да е направено у нас. Това се прави единствено в огромните футболни тимове, когато подписват контракти с африкански играчи, защото лъжат за възрастта си. Клубовете разполагат с такава технология да открият действителните им години.

Окръжният прокурор Георги Чинев означи, че скоростта, с която се движел автобусът-убиец, също е открита. Той навлязъл в кръговото кръстовище " Трапезица " с 78 км/ч, а разрешената скорост е до 40 км/ч, т.е. съвсем двойно по-бързо от позволеното придвижване. Такава е била скоростта и при удара с полицейската кола. Тежко транспортно средство, претъпкано с хора, движещо се толкоз бързо, се равнява на бомба на колела.

Разследването по делото е завършило, само че какво следва, коментира прокурор Георги Чинев:  " Когато следствието по всяко дело завърши, на оправомощените лица, а това в тази ситуация са обвиненият и наследниците на потърпевшите на починалите полицейски чиновници, им се дават да се срещнат с материалите по делото, което се назовава предявяване. И по-късно се изготвя едно мнение, делото се изпраща на прокурора, който в едномесечен период би трябвало да го внесе в съда с обвинителен акт. Ако приемем, че предявяването ще отнеме повече време, да кажем 10-15 дни, защото делото е в огромен размер като количество, а и оправомощените лица не са малко, по-късно по закон прокурорът има месец да се произнесе. Надявам се и считам, че до месец и половина-два делото е импортирано в съда с обвинителен акт и планувано за разглеждане. Въпреки огромния размер година след нещастието следствието е завършило ", приключи прокурор Чинев.

Старши инспекторите от Първо районно ръководство Атанас Градев, на 43 години, и 30-годишният Йордан Илиев изгубиха живота си рано сутринта на 25 август 2022 година, когато бяха пометени дружно с патрулния си автомобил от препускащ с гневна скорост рейс, цялостен с мигранти. Паметникът, който бе открит през днешния ден, е подложен навръх мястото на удара, а двата камъка символизират конфликта сред живота и гибелта.

Снимка: Булфото

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР