Прокитайският кандидат Мохамед Муизу печели президентския пост на Малдивите

...
Прокитайският кандидат Мохамед Муизу спечели съботните президентски избори на Малдивите,
Коментари Харесай

Прокитайският кандидат Мохамед Муизу спечели съботните президентски избори на Малдивите, резултат, който отново ще влоши отношенията на архипелага с традиционния благодетел Индия.

45-годишният Муиззу ръководи партия, която ръководи притока на китайски заеми, когато за последен път държеше властта в атоловата нация, по-известна с луксозните си морски курорти и знаменити туристи.

Той спечели 54,06 процента от гласовете в балотажа, което накара сегашния президент Ибрахим Мохамед Солих да признае поражението си малко преди полунощ.

"Поздравления за избрания президент Муиззу", написа Солих в X, бивш Twitter. „Поздравявам и хората, които показаха мирен и демократичен процес.

Муицу се появи за кратко пред предизборния щаб на партията си, за да призове поддръжниците си да не празнуват до неделя сутринта, когато ограниченията за кампанията официално изтекат.

61-годишният Солих ще служи като временно изпълняващ длъжността президент до встъпването в длъжност на наследника му на 17 ноември.

Резултатът преодолява усилията на Солих да върне дипломатическата позиция на страната обратно към Ню Делхи, откакто встъпи в длъжност преди пет години.

Muizzu изигра централна роля в по-ранна правителствена програма за развитие, финансирана отчасти от финансова щедрост от китайската инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“.

Той каза на среща с представители на Китайската комунистическа партия миналата година, че връщането на неговата партия на поста ще „сценарий за още една глава от силни връзки между нашите две страни“.

Геополитическа гореща точка

Малдивите се намират на стратегически жизненоважно място в средата на Индийския океан, яхнали един от най-натоварените източни в света западни корабни пътища.

Наставникът на Muizzu, бившият президент Абдула Ямин, взе големи заеми от Китай за строителни проекти и отхвърли Индия.

Солих беше избран през 2018 г. на фона на недоволството от все по-автократичното управление на Ямин, обвинявайки го, че натиска страната в капана на китайския дълг.

Завоят на Yameen към Пекин също разтревожи Ню Делхи, който споделя загрижеността със Съединените щати и техните съюзници относно нарастващата самоувереност на Китай в Индийския океан.

Индия е член на стратегическата четворка съюз заедно със САЩ, Австралия и Япония.

Но възстановяването от Солих на традиционната позиция на Малдивите само по себе си се оказа противоречиво, като мнозина в архипелага не одобриха огромното политическо и икономическо влияние на Индия.

Муиззу се закле да освободи Ямин, който в момента излежава 11-годишна присъда за корупция на същият затворнически остров, където той затвори много от политическите си опоненти по време на мандата си.

В краткото си появяване в събота, Muizzu призова отиващия си президент да използва изпълнителната си власт и да прехвърли Ямин под домашен арест.

Активността в съботното гласуване беше 85 процента, малко повече от гласуването на първия тур, проведен по-рано този месец.

Групата за наблюдение Transparency Maldives каза, че е имало някои инциденти на „изборно насилие“, без да уточнява повече подробности.

Длъжностни лица казаха, че един гласоподавател се е взломил пластмасова избирателна урна, но бюлетините бяха запазени и нямаше прекъсване на преброяването.

Полицията съобщи, че е арестувала 14 души, предимно за правене на снимки на техните белязани бюлетини и споделянето им в социалните медии.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР