Проказата, една от най-старите и най-упорити болести в света, има

...
Проказата, една от най-старите и най-упорити болести в света, има
Коментари Харесай

Болест от древността има потенциал да възстанови черния дроб

Проказата, една от най-старите и най-упорити заболявания в света, има капацитет да възвърне черния дроб, откри шотландско изследване, представено от Би Би Си. 

Изследователи от университета в Единбург са разкрили, че паразити, свързани със болестта, могат да препрограмират клетките, с цел да се усили размерът на черния дроб при възрастни животни без странични резултати.

Тези констатации дават съображение да се счита, че е допустимо адаптиране на този натурален развой за възобновяване на застаряващ черен дроб и увеличение на продължителността на човешкия живот без болест.

Според специалисти това може също да помогне за възобновяване на повреден черен дроб, като по този метод се понижи потребността от трансплантация - сега единствената опция за лекуване на хора в краен етап на увреждания на този орган.

Предишни проучвания провокират повторното израстване на черен дроб при мишка посредством инвазивна техника, която обаче води до белези и развиване на тумори.

Шотландските експерти взаимно с американски специалисти заразяват 57 броненосци – натурален гостоприемник на бактерии от проказа – с паразита. Те съпоставят черния им дроб с този на здрави животни и на такива, за които е открито, че са устойчиви на зараза.

Учените откриват, че инфектираните животни са развили наедрял, само че здрав и неувреден черен дроб със същите жизненоважни съставни елементи - кръвоносни съдове, жлъчни пътища и други, сходно на незаразените и устойчиви на инфекции броненосци, написа Българска телеграфна агенция. Те също по този начин установяват няколко индикатора, че главните типове чернодробни кафези, известни като хепатоцити, са се " подмладили " при инфектираните броненосци.

Учените считат, че това е по този начин, тъй като бактериите препрограмират чернодробните кафези.

Шотландските откриватели се надяват, че откритието има капацитет да помогне за създаването на процедури против стареене и повреден черен дроб при хората. Чернодробните болести водят до два милиона смъртни случая годишно по света.

Данните от проучването са оповестени в изданието Cell Reports Medicine.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР