Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в

...
Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в
Коментари Харесай

Евростат отчита влошаване на строителството в ЕС и в България

Производството в строителния бранш на целия Европейски съюз и в частност в България се сви през септември за втори следващ месец, до момента в който строителството в еврозоната набъбна едва за пръв път от юни насам, демонстрират последни данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се намали през септември с 0,4% по отношение на август, когато се сви с 0,2 на 100. В същото време строителството в еврозоната набъбна едва с 0,1% след застоялост на производството в бранша през предходните два месеца и откакто се усъвършенства за последно през юни, когато също набъбна с едвам 0,1 на 100.

На годишна база строителството в еврозоната форсира темпото си на напредък до 3,1% от 1,9% през август, до момента в който в границите на целия Европейски съюз растежът се забави през септември до 2,6% от 3,6% през предходния месец.

През септември най-силен растеж в строителството на месечна база е регистриран в Словения (повишение с 4,0%) и в Холандия (с 1,1%), до момента в който най-солидно намаляване е записано в Румъния (спад с 4,6%), Унгария (с 3,8%) и Словакия (понижение с 2,4%). Лидер при експанзията в строителния бранш на годишна база обаче е Унгария (ръст с цели 23,8%), следвана от Полша (с 18,1%), Словения (със 7,0%) и Швеция (с 6,8%), до момента в който най-солидно утежняване е отчетно още веднъж в Румъния (понижение с 13,5%), следвана от Обединеното кралство (спад с 1,4%) и Белгия (с 0,4%).

Според същото изследване на Евростат, строителството в България се сви през септември с 1,0% по отношение на предходния месец, когато се утежни с 0,5 на 100.

На годишна база темпото на напредък на производството в строителния бранш на нашата страна се забави до 6,1% (спрямо септември 2016-а) от 8,5% през август и след растеж с цели 11,8% през месец май (най-силен напредък от юни 2015-а година, когато набъбна със 17,3 на сто). Въпреки забавянето, по този индикатор България се подрежда на пето място по най-хубаво движение на напредък измежду останалите страни - членки на Европейски Съюз и съставлява трайно повишение на строителната бизнес интензивност от седем месеца насам, откакто през март строителството набъбна с 5,2% (спрямо март 2016-а), излизайки на положителна територия за пръв път от петнадесет месеца (от декември 2015-а година).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР