Производството на смартфони в световен мащаб непрекъснато намалява. След като

...
Производството на смартфони в световен мащаб непрекъснато намалява. След като
Коментари Харесай

Производството на смартфони спада до 10-годишно дъно

Производството на смарт телефони в международен мащаб непрестанно понижава. След като през първото тримесечие на 2023 година то спадна с съвсем 20%, през второто тримесечие то се намали с още 6,6% до 272 млн. броя. През първата половина на 2023 година са продадени единствено 522 млн. смарт телефона, което е с 13,3% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Толкова ниски стойности слагат антирекорд за последното десетилетие както в тримесечен, по този начин и в шестмесечен интервал.

Анализаторската компания TrendForce дефинира три съществени аргументи за този спад в производството:
-->     Облекчаването на пандемичните ограничавания в Китай не съумя да подтиква търсенето;    Развиващият се индийски пазар до момента не е съумял да отговори на очакванията;    Икономическият спад забавя потребителските разноски.
Samsung продължава да води класацията по произвеждане с 53,9 млн. доставени устройства през второто тримесечие на 2023 година, което е с 12,4% по-малко от първото тримесечие. На фона на международните стопански компликации и ожесточената конкуренция, както и на отслабващия резултат от стартирането на флагмански телефони по-рано през годината, резултатите на Samsung през второто тримесечие изостават от същия интервал на предходната година. Новите сгъваеми модели, предстоящи през третото тримесечие, ще окажат едва въздействие върху продажбите, като се има поради дребният им дял в цялостното портфолио от смарт телефони на Samsung.

Второто тримесечие на Apple нормално е най-слабото във връзка с производството заради промяната на поколенията. Производството през второто тримесечие възлиза на 42 млн. броя, което е с 21,2% по-малко спрямо предходното тримесечие. Предстоящият iPhone 15/15 Plus може да се сблъска с проблеми заради не толкоз положителните CMOS датчици, което може да се отрази на резултатите през третото тримесечие. Apple и Samsung са близки в прогнозите си за годишното произвеждане. Ако серията iPhone 15 се окаже сполучлива, Apple има положителни шансове да измести Samsung от дългогодишната ѝ позиция на международен пазарен водач.

Xiaomi (марките Xiaomi, Redmi и POCO) заяви, че кумулативните доставки на нейните смарт телефони възлизат на 35 млн. броя, което демонстрира 32,1% нарастване по отношение на първото тримесечие. Прогнозите за третото тримесечие сочат, че продажбите ще останат на същото равнище.

Oppo (марките Oppo, Realme и OnePlus) се възползва от вълната на възстановяващото се търсене в Югоизточна Азия и други райони, като създаде към 33,6 млн. смарт телефона, което е с 25,4% повече по отношение на първото тримесечие. Прогнозите са производството на Oppo през третото тримесечие да нарасне с 10-15%, основно с помощта на доставките за пазарите в Китай, Южна Азия, Югоизточна Азия и Латинска Америка.

Transsion (марките TECNO, Infinix и Itel) изпревари Vivo и за първи път зае пето място в международната ранглиста на производителите на смарт телефони с 25,1 млн. доставени устройства. Ръстът на продажбите спрямо първото тримесечие е рекорден - 71,9%. Големият размер на Transsion стана вероятен с помощта на попълването на запасите от клиенти, стартирането на нови артикули и навлизането на компанията на пазарите от междинен и висок клас. Растежът на компанията евентуално ще продължи и през третото тримесечие.

Vivo (марките Vivo и iQoo) работи внимателно на фона на вялата международна стопанска система, което се вижда от консервативния й индустриален проект: Vivo създаде 23 млн. броя през второто тримесечие, като означи непретенциозен тримесечен растеж от 15% и се придвижи до шесто място в международната ранглиста.

Търсенето на потребителски пазари като Китай, Европа и Северна Америка към момента не е посочило доста възобновяване. Дори и икономическите резултати на индийския пазар да се подобрят, към момента ще бъде мъчно да се обърне световният спад в производството на смарт телефони. TrendForce предвижда, че производството на смарт телефони може да намалее още повече през втората половина на годината, защото актуалните стопански вероятности са доста мрачни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР