Производството на части и компоненти за коли е един от

...
Производството на части и компоненти за коли е един от
Коментари Харесай

Автосекторът - една от звездите на българската икономика в последните години

Производството на части и съставни елементи за коли е един от секторите, чиято агресия последните години се трансформира в един от моторите на българската промишленост, а и на стопанската система като цяло. Благодарение на общия европейски пазар и глобализацията на производството на коли, българските производители на части за коли съумяха да се интегрират сполучливо в европейски и интернационалните вериги на предлагането като снабдители и поддоставчици за международни марки като BMW, Mercedes, Renault, Nissan, Audi, Ford, Porsche и други, а неотдавна даже и за Tesla.

В бранша работят както компании с български капитал, по този начин и такива с непознат. Към края на 2017 година непознатите вложения в производството на транспортни средства (където частите за коли са съществена част) доближават 340 млн. евро с струпване, като нарастват близо 4 пъти по отношение на 2008 година Японският " Язаки " е измежду по-известните непознати вложители в този бранш с три индустриални бази в страната (в Сливен, Ямбол и Димитровград), в които се създават кабелни съоръжения за коли и които дават работа на към 5 500 души. Друга огромна непозната инвестиция в бранша е тази на " Сенсата текнолоджис ", които работят в по-високотехнологичния сегмент. Те имат два завода в страната (в Ботевград и покрай Пловдив), в които създават автомобилни датчици, както и бизнес център и тестова лаборатория в София.



Източник: Национален статистически институт

Според информация от Българската организация за вложения, други непознати вложители в бранша са турската „ Са-Ба България “ (която неотдавна към този момент е американска), в чиито цех в Димитровград се вършат осветителни тела за коли, канадската компания " Магна ", която прави край Пловдив маслени помпи за новата С-класа на " Мерцедес ", френската " Монтюпе ", която създава в Русе дисковите спирачки за " Ауди Q7 ", немската " Бер-Хелла термоконтрол ", която създава в Божурище климатични съоръжения за модели на БМВ, " Ауди ", " Фолксваген " и " Порше Кайен ". Според думите на Стамен Янев, шеф на БАИ, във всеки 8 от 10 създадени коли има елементи, създадени в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР