Производството на български плодове и зеленчуци е застрашено, предупреждават учени

...
Производството на български плодове и зеленчуци е застрашено, предупреждават учени
Коментари Харесай

Заради липса на работна ръка: Производството на български плодове и зеленчуци е застрашено

Производството на български плодове и зеленчуци е застрашено, предизвестяват учени от Селскостопанската академия. В момента единствено на една десета от обработваемата земя се отглежда нещо друго от зърнени култури.

Вероятно поради по-доброто субсидиране в българското земеделие се създават най-вече зърнени култури, сочат данните на академията, показани от ръководителя ѝ професор Мартин Банов.

" 85,5% % са заети от завода житни култури, пшеница, царевица и слънчоглед и единствено 10,7% от останалите култури. Това е една от аргументите, заради които в България към този момент мъчно се намират български зеленчуци, български плодове, български картофи ", написа БНР.

Причина за отхвърли от произвеждане на плодове и зеленчуци е и неналичието на работна ръка, " тъй като от всички тези култури, попадащи в тез 10,7% изискват по-малко машинизация, повече работна ръка, а такава все по-трудно се намира ".

Според учените трябват незабавни ограничения, с цел да е ясно върху каква земя какво е уместно да се отглежда.

" Първата е да създадем едно агроекологично райониране на територията на страната и втората е да се създаде ведомствен кадастър на земеделската територия ", уточни проф. Банов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР