Производство на автомобили във Великобритания е намаляло през 2022 г.,

...
Производство на автомобили във Великобритания е намаляло през 2022 г.,
Коментари Харесай

Производството на коли във Великобритания падна до ниво от 1956 г.

Производство на коли във Англия е намаляло през 2022 година, до най-ниското си равнище от 1956 година, защото браншът бе тежко обиден от световния дефицит на полупроводници, демонстрират най-новите данни на Общността на производителите и търговците на коли (SMMT), представени от ДПА.

Общо 775 014 автомобила са създадени през 2022 година, което е с 9,8 на 100 по-малко от създадените година по-рано 859 575 автомобила, съобщи Българска телеграфна агенция.

Спад със 17,9 на 100 през декември означи края на една година, изпълнена с неустойчивост за английския авто бранш, откакто през октомври и ноември производството набъбна.

Като цяло производството на коли през предходната година е спаднало с 40,5 на 100 по отношение на равнищата отпреди пандемията от КОВИД-19.

Автомобилите, създадени за английския пазар, са се нараснали с 9,4 на 100 на годишна основа през 2022 година, което обаче не е компенсирало 14-процентовия спад в колите за експорт, като четири от всеки пет английски коли са били изпратени в чужбина.

Глобалният дефицит на чипове лимитира способността на производителите на коли да създават транспортни средства в сходство с търсенето, изясняват специалистите на Общността на производителите и търговците на коли.

Според тях регистрираният спад отразява затварянето на английската фабрика на " Хонда " (Honda) в Суиндън през юли 2021 година, както и решението на " Стелантис " (Stellantis) да спре производството на " Воксхол Астра " (Vauxhall Astra) в Елсмиър през април 2022 година, като част от проектите на групата да пренасочи фабриката към произвеждане на електрически ванове.

Същевременно производството на електрически транспортни средства е било на рекордно високи равнища, като съвсем една трета от всички коли, създадени в страната през предходната година, са били напълно електрически или хибридни. Само тези от тях, предопределени за експорт, са били на обща стойност 10 милиарда лири (12 милиарда долара), по данни на браншовата асоциация.

" Тези числа отразяват какъв брой тежка беше 2022 година за автомобилното произвеждане в Обединеното кралство, макар че въпреки всичко произведохме повече електрически транспортни средства от всеки път ", разяснява данните Майк Хоус, изпълнителен шеф на Общността на производителите и търговците на коли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР