Производствената активност в Китай се е понижила до най-ниското си

...
Производствената активност в Китай се е понижила до най-ниското си
Коментари Харесай

Икономическото възстановяване на Китай губи инерция

Производствената интензивност в Китай се е намалила до най-ниското си равнище, откогато страната приключи политиката си на нулев коронавирус през декември, защото икономическото ѝ възобновяване продължава да губи скорост.    Азиатските пазари се сринаха след публикуването на данните за май, осведоми CNN, макар че предварителното съглашение, реализирано с посредничеството на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти за повишение на тавана на дълга на Съединени американски щати, преодоля основно затруднение във вторник вечерта.     Фондовият показател на Хонконг се е намалил най-вече измежду районните пазари в сряда и е на път да навлезе на “меча ” територия, която се дефинира като спад от най-малко 20% по отношение на скорошния връх.    Официалният показател на мениджърите по поръчките (PMI) в индустриалния бранш на Китай се е намалил до 48,8 пункта този месец, по отношение на 49,2 пункта през април, сочат данни, оповестени от Националното статистическо бюро в сряда. Това е вторият спад в границите на няколко месеца. По този метод показателят, който обгръща най-вече по-големите предприятия и държавните компании, пада на най-ниското си равнище от декември насам.    

Официалният непроизводствен PMI показател, който мери настроенията в секторите на услугите и строителството, също се намалява до 54,5 през май по отношение на априлските 56,4. И при него това е най-слабото равнище от четири месеца насам. 
Показания над 50 значат разширение, до момента в който стойности под това равнище - стесняване.    " Икономическото възобновяване е изправено пред провокации ", разяснява в сряда Живей Джан, президент и основен икономист на Pinpoint Asset Management, представен от CNN. " Вътрешното търсене отслабна в последно време, частично поради охлаждането на пазара на недвижими парцели и втората вълна на COVID-19 ".    Втората по величина стопанска система в света към момента е в разгара на исторически спад на пазара на недвижими парцели. Страната също по този начин се приготвя за нова вълна на вируса, а предходната седмица Чжун Наншан, водещ китайски епидемиолог, предвижда, че тя ще доближи своя пик в края на юни, като седмично ще се заразяват към 65 млн. души.   Мечи настроения    Живей Джан разяснява пред CNN, че външното търсене на китайски артикули не поддържа икономическото възобновяване, защото Съединените щати са изправени пред риск от криза. Последните данни, представени от него, показават, че износът на Китай е повишен с 8,5% през април, което е внезапен спад по отношение на 14,8% през март и значи закъснение на световното търсене.   

" Настроенията на финансовия пазар са много “мечи ", безапелационен е той. 
В отговор на данните за производството и услугите в Китай акциите в Хонконг спадат. В следобедната сесия показателят Hang Seng бележи оттегляне с 2,4% и доближава до шестмесечно дъно. Понастоящем той е понижен с повече от 20% от пика си от 27 януари.    Японският Nikkei 225 също губи 1,4%, до момента в който китайският показател Shanghai Composite - 0,6%. Междувременно южнокорейският Kospi също губи възходящата си инерция  и се намалява с 0,3%.    Юанът, барометър за настроенията на вложителите, също отслабва по отношение на щатския $.    Кратка ретроспекция   

Китайската стопанска система претърпя първичен напредък на интензивността след неочакваното унищожаване на пандемичните ограничавания през предходната година. През първото тримесечие на тази година Брутният вътрешен продукт на страната е повишен с 4,5% по отношение на миналата година, надминавайки оценката за 4% растеж, направена в анкета на Reuters. 
" Напоследък обаче темпото се забави, защото продажбите на дребно, промишленото произвеждане и вложенията за април не дадоха отговор на прогнозите на икономистите. Официалният PMI показател в индустрията ненадейно се сви предишния месец, прекъсвайки тримесечната серия на напредък в бранша. Активността в областта на услугите също стартира да се забавя през април ", изяснява в разбора си медията и прибавя:     “Дефлационният напън се ускори, защото през последните няколко месеца потребителските цени съвсем не помръдват. Друга сериозна паника буди внезапно възходящото ниво на безработица измежду младежите, което през април доближи рекордното равнище от 20,4% ”. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР