Производства, разположени в индустриални паркове, които тепърва ще се изграждат

...
Производства, разположени в индустриални паркове, които тепърва ще се изграждат
Коментари Харесай

Изискване за индустриалните паркове може да оскъпи тока за фирмите в тях

Производства, ситуирани в индустриални паркове, които занапред ще се построяват в България, може да заплащат по-високи цени на тока от компании в досегашните сходни зони и да бъдат отрязани от достъп до свободния пазар и да нямат право да избират своя търговец на електрическа енергия. За това предизвестиха от " ЕВН България ", обслужваща територията на Югоизточна България, във връзка план на Закон за индустриалните зони, който към този момент е бил признат на първо четене от парламентарната комисия по районно развиване и следва разглеждането му в икономическата и енергийната.

Става въпрос за текст, който вменява като обвързване за бъдещите индустриални паркове, в случай че желаят да бъдат лицензирани като такива, да имат затворена електроразпределителна мрежа. Това значи, че самият парк би трябвало да има своя електроразпределителна мрежа, да се лицензира като мрежови оператор и по този начин всички компании опериращи на неговата територия ще имат един единствен и общ снабдител, с който паркът ще е сключил контракт, а компаниите ще си заплащат тока на притежателя на индустриалния парк, обясниха пред публицисти в сряда представителите на управлението на ЕВН Калина Трифонова и Гочо Чемширов и отговарящата за регулациите Ана Димитрова.

Те показаха, че сходна сега е практиката в огромните търговски центрове и апартхотелите по морето. Трифонова описа по какъв начин група ирландски жители, които са си купили такива жилища в хотелски комплекси по Черноморие сега се оплакват пред Европейския парламент поради тази туп затворена електроразпределителна мрежа, която притежателите употребяват като напън против тях, с цел да заплащат и други такси – като озеленяване или поддръжка на басейна.

Според представителите на ЕВН съществува сходна заплаха и пред производствата в бъдещите индустриални паркове у нас. Освен това такава затворена мрежа ще попречва опцията на компаниите в тези зони да си избират собствен снабдител и няма да могат да се възползват от конкуренцията на пазара, а ще би трябвало да одобряват определения търговец на ток от притежателя на парка.

Законът сякаш цели привличане на непознати вложители, само че тъкмо това обвързване може да се окаже спънка и да отблъсне фирмите, които биха желали да отворят свои производства в България, стана ясно от думите на Трифонова и Чемширов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР