Производителят на различни алкохолни напитки – от вино до водка

...
Производителят на различни алкохолни напитки – от вино до водка
Коментари Харесай

КЗК разреши на „ВП Брандс“ да купи най-големия производител на оцет в България

Производителят на разнообразни алкохолни питиета – от вино до водка – „ ВП Брандс Интернешънъл “ получи позволение да придобие 100% от най-големия производител на естествен и органически оцет „ Веда “. Това излиза наяве от последното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след изработен обстоен разбор на пазара.

От прегледа на антимонополния регулатор излиза наяве, че
договорката ще окаже влияние
на пазарите за произвеждане и продажба на оцет и заместители на оцета (кисели продукти) на територията на България. Новата обединена група ще има господстващо състояние на пазара. Двете сливащи се предприятия и преди плануваната договорка са водещи пазарни участници, а след концентрацията новата конструкция ще има общ пазарен дял сред 60 и 70%.

Имайки поради индустриалните благоприятни условия на „ Веда “ и забележителните капиталови благоприятни условия на придобиващата група, вследствие на договорката новата конструкция ще има значително пазарно преимущество пред останалите съперници и самостоятелност от тях.

„ ВП Брандс Интернешънъл “ („ Винпром Пещера “ до 2016 г.) създава главно спиртни питиета, само че има и лична марка за оцет. Компанията не създава продукта, а само го бутилира и дистрибутира. Така групата на „ ВП Брандс “ реализира независимо единствено втория стадий от производството – бутилиране на оцета и етикетиране, заради което участниците в концентрацията не биха могли да се преглеждат като изцяло равностойни съперници.

Чрез договорката компанията се стреми да разшири продуктовото си портфолио, да увеличи качеството на създаваните артикули, да реализира синергия в целия цикъл на производството на оцет и да усъвършенства потреблението на индустриалните мощности.

„ ВП Брандс “ се е фокусирала в предлагането на единствено два продукта, до момента в който „ Веда “ има доста необятно портфолио, което включва и нетрадиционни артикули, като оцет от пчелен мед, био оцет с джинджифил, оцет от нар и други Следователно обединената група се чака да има необятно продуктово портфолио и усъвършенствани благоприятни условия за комерсиална реализация на продуктите.

Дъщерна на „ ВП Брандс “ компанията пък ще замести „ Веда “ в активността ѝ по дистрибуция, като ще стартира да реализира директните доставки до комерсиалните вериги и ще провежда доставките до доста по-голям брой самостоятелни дистрибутори, което ще докара до по-голямо пазарно наличие на продуктите на двете сдружения в комерсиалната мрежа.

Според мнение на съперник новото обединено сдружение ще е в положение да задоволи пазарното търсене при по-ниски разноски на единица продукция, в резултат на осъществените икономии от мащаба.

Придобиваната „ Веда “ с изключение на производството си за лична дистрибуция също по този начин създава оцет и кисели артикули под частни марки на трети самостоятелни предприятия. За утвърждението на договорката Комисия за защита на конкуренцията задължава компанията да продължи да подсигурява свободен потенциал за произвеждане на оцет и кисел артикул в размер на до 30% от общия годишен потенциал „ Веда “ все още на реализиране на концентрацията за произвеждане и бутилиране на оцет и/или кисели артикули под „ частни марки “ на самостоятелни предприятия. Разбира се изискването е да има изявен интерес за това от непознати компании, а „ ВП Брандс “ се задължават в продължение на три години да рапортуват за това в регулатора.
Компаниите
„ ВП Брандс “ създава и продава алкохолни питиета. Компанията има и марка оцет, а неотдавна навлезе и на пазара на нискоалкохолни питиета. Тя ръководи осем завода в България и записва 80% растеж на продажбите си през последните пет години.

„ Веда “ създава оцет от близо 30 години в България. Фирмата разполага с индустриална база наоколо до Плевен. В процеса на изследването се откри, че придобиваното дружество реализира експорт на продукция, само че същият съставлява несъществена част от активността му (формира под 10% от оборота му).
Пазарът
Оцетът е нискоеластична стока, като потреблението се въздейства едва от флуктуациите в цената. Динамиката на цените за оцет и кисел артикул е ниска, като нарастване се следи рядко.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвино био оцет високоалкохолни питиета ВП Брандс Интернешънъл решение на Комисия за защита на конкуренцията КЗК ПоследниНай-четениИндустрии 8 Енергийната рецесия може да задуши производството на акумулатори в Европейски Съюз Регулации 52 Комисия за защита на конкуренцията позволи на „ ВП Брандс “ да купи най-големия производител на оцет в България Digital 52 Мобилният портфейл ONE wallet на Пощенска банка към този момент е наличен за всички Енергетика 132 България към този момент е изцяло интегрирана с европейския пазар на ток Компании 8342 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6220 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Компании 5384 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Индустрии 5338 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Всички новини12:38 Енергетика 52 България към този момент е изцяло интегрирана с европейския пазар на токОще от РегулацииВиж всичкиКЕВР санкции НЕК и 5 частни компании за операции на пазара на ток
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР