Производителят на акумулаторни батерии Монбат отчита 23% ръст на приходите

...
Производителят на акумулаторни батерии Монбат отчита 23% ръст на приходите
Коментари Харесай

"Монбат" увеличава приходите си с 23% през 2021 г.

Производителят на акумулаторни акумулатори " Монбат " регистрира 23% растеж на приходите си през 2021 година Това демонстрира консолидираният доклад на групата, която има индустриални и рециклиращи мощности. Освен по-високите цени на продукцията поради повишаването на суровините и силата зад по-силните резултати стои и икономическото възобновяване след пандемичната 2020 година, което е довело до мощно търсене на батерии. Печалбата също пораства (виж таблицата).
Резултати
През предходната година компанията регистрира исторически връх в продажбите на оловно-киселинни акумулаторни акумулатори като бройки. Двуцифрен растеж има при продажбите на стартерни акумулатори, до момента в който при индустриалните акумулатори е непокътнато равнището от 2020 година, когато около пандемията имаше внезапно повишаване на търсенето от телеком бранша. В същото време компанията е съумяла да трансферира нарастването на цените на силата и суровините към своите клиенти. В дивизията за преработване също се регистрира значителен растеж, който е резултат от повишението на борсовите показатели на оловото през втората половина на предходната година. Всичко това е довело до растеж на консолидираната облага преди налози, лихви и обезценка (EBITDA) с 43% до 46.5 млн. лева Нетната облага е скочила близо 15 пъти до 18.8 млн. лева
Продукти и пазари
Различните сегменти в бизнеса на групата като цяло резервират каузи си през предходната година. Заради нарасналите продажби на оловно-киселинни акумулаторни акумулатори с 28% делът им също леко се усилва (до 60%). Най-значителен е растежът при литиево-йонните акумулатори, само че те са и с минимален дял (виж таблицата). " Монбат " развива този сегмент, откакто купи немската AES Batteries преди няколко години и към този момент има сертифицирани акумулатори с индустриални приложения (за подводници и кораби).
Реклама
Най-големите пазари на " Монбат " са Германия, Италия и Франция, само че компанията има доста добра диверсификация, като продукцията й доближава до над 70 страни. Продажбите в България са 8.4% от общия оборот. В проектите е развиване и на пазара в Близкия изток след придобиването на контролер пакет от тунизийския производител на акумулаторни акумулатори Nour. Сделката се прави на стадии и се чака да завърши до края на март.

четете в изявлението с изпълнителния шеф Виктор Спириев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР