Производителите на автомобили ще се изправят пред голяма конкуренция да

...
Производителите на автомобили ще се изправят пред голяма конкуренция да
Коментари Харесай

Автомобилните компании са изправени пред голяма конкуренция за литий до 2030 г.

Производителите на коли ще се изправят пред огромна конкуренция да си обезпечат нужния за зареждането на електрически коли литий, защото търсенето заплашва да надвиши предлагането, предизвестява шефът на най-големия обществено търгуван производител на литий Albemarle, оповестява Financial Times. Изпълнителният шеф на компания Кент Мастърс съобщи, че пазарът ще остане сгънат макар напъните да се усили добивът на метала. " Той е систематичен за много дълъг интервал от време ", сподели Мастърс за казуса, пред който е изправена промишлеността. " В продължение на седем-осем години той остава много сгънат ".

Недостигът на полупроводници е главната спънка пред автомобилните производители през последните 18 месеца, само че с разширението на проектите за електрификация, обезпечаването на литий става все по-важно. Тази година автомобилните компании вложиха в стартъпи за произвеждане на литий, наблягайки натиска, пред който е изправена промишлеността, защото все по-голяма част от света минава към електрически транспортни средства.

Миналата седмица General Motors съобщи, че ще заплати на Livent, различен производител на литий, 200 млн. $ предплатено, с цел да си обезпечи нужното количество. В началото на месеца Reuters заяви, че взаимното дружество за произвеждане на акумулатори на Toyota и Panasonic Prime Planet Energy & Solutions е подписало договорка с австралийския производител ioneer за закупуването на 4 хиляди тона литий годишно за интервал от пет години.
Реклама Рекордно високи цени
Прогнозата на Albemarle идва след повече от осемкратния скок на цената на метала от началото на 2020 година Въпреки че цената се задържа покрай рекордните 70 хил, $ за звук, достигнати през април, използването на лития в батериите му разреши да избегне провокирания от рецесията спад, който засегна доста други първични материали през последните месеци. Благодарение на високата цена Albemarle увеличи три пъти прогнозата си за приходите през тази година, както и чака да успее да усили производството си и да реализира позитивен паричен поток по-бързо от предстоящото.

Някои институции обаче не са толкоз оптимистично настроени по отношение на вероятностите за цените на метала, като анализаторите на Goldman Sachs показват софтуерния прогрес, който може да докара до по-голямо предложение в границите на няколко години. Една от технологиите, на които някои залагат, е директното добиване на литий - развой, при който металът се извлича от соления разтвор, без да се разчита на изпаряване.

Според президента на отдела за литий в Albemarle Ерик Норис обаче очакванията за увеличение на предлагането надценяват способността на производителите да отговорят на търсенето от страна на производителите на коли, което е станало " по-широко, по-дълбоко и по-сигурно ".

" Способността да се извършват финансови планове не е необятно публикувана ", сподели Норис, добавяйки, че литиевите компании в предишното са доставяли до 25% по-малко продукция от обещаното през дадена година заради хронични закъснения и механически неуспехи.
Реклама
А съгласно отчет на Международната организация по енергетика плановете за рандеман на литий нормално лишават сред 6 и 19 години от първичното изследване до действителното произвеждане.
Свързани публикации По-големите ферми може да се приравнят към заводите с CO2 квоти 17 юли 2022, 15:38 Сътресенията във веригата на доставки трансформират автомобилната промишленост 24 юни 2022, 06:14 Германската милионна договорка на " Монбат " и английската мегафабрика за милиарди 3 юни 2022, 06:06 Компании приканват Европейски Съюз да забрани колите с вътрешно горене от 2035 година 23 май 2022, 06:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР