Производители на розов цвят настояват за по-висока изкупна цена на

...
Производители на розов цвят настояват за по-висока изкупна цена на
Коментари Харесай

Розопроизводителите настояват за единен електронен регистър

Производители на розов цвят упорстват за по-висока изкупна цена на суровината, съобщи БНР. До дни те ще се срещнат с представители на преработвателния отрасъл, с цел да проведат договаряния по въпроса.
Това ще бъде първата сходна среща сред розопроизводители и розопреработватели.
По думи на ръководителя на Съюза на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова се чака до няколко дни да стартира розоберът в Карловското поле. Тя показва, че на старта и на тази акция остават двата най-сериозни казуса в бранша - ниските изкупни цени, които оферират преработвателите, и заплащането за служащите.
Не може изкупна цена от 1,80 лв/кг да покрие разноските на производителите, надницата на служащите, която е 1 лв/кг цвят, и да подтиква производството на първокласен розов цвят, безапелационна е Клисурова.
Тя добави, че стопаните към момента обмислят своите оферти, които да залегнат в Закона за маслодайната роза, признат на 25 април на първо четене.
Според Клисурова е належащо да се вкара правилник за изкупуване на сертифициран разсад, който да подсигурява качеството.
За да се позволи въпросът с регистрацията на дребните и междинни розопроизводители, тя предложи да бъде въведен обединен електронен указател на розопроизводителите. По този метод ще стане ясно какъв брой декара са засети с маслодайни рози и какъв брой от тях са засадени със сертифициран разсад.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР