Производители на плодове и зеленчуци протестираха срещу увеличението на цената

...
Производители на плодове и зеленчуци протестираха срещу увеличението на цената
Коментари Харесай

Производители протестираха срещу поскъпването водата за напояване

Производители на плодове и зеленчуци стачкуваха против нарастването на цената на водата за напояване.

За час те блокираха придвижването по пътя Разград-Търговище - в региона на кръговото кръстовище край Трапище. В мирния митинг, проведен от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, в отбрана на производителите участваха представители от областите Разград, Търговище, София, Пловдив, Ловеч, Бургас, Хасково, Благоевград, Варна, Монтана.

С техника и с плакати с надписи " 300% надценка на водата ни убива ", " Служебният кабинет да не пипа цената на водата за поливни потребности ", " Не желаеме монополни системи, които ни източват парите и водите ", " Водата е държавна обществена благосъстоятелност и би трябвало да имаме еднакъв достъп до нея ", " Водата е незаменима суровина за произвеждане на плодове и зеленчуци ", " Искаме тактика и Европейски мелиорации за българското земеделие " недоволните от повишаването на цената на водата обикаляха кръговото кръстовище.
 Българска телеграфна агенция
" Исканията ни са плод на дългогодишни проблеми и разногласия. Нашето самообладание беше изчерпано, откакто разбрахме, че цената, оповестена от " Напоителни системи " за сезон 2023, е с 300 % по-висока по отношение на миналата година ", сподели пред публицисти ръководителят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков.

По думите му с подобен висок % надценка производството на ягодоплодни е немислимо. Той посочи, че нарастването на поливната вода визира също зърнопроизводителите, оризопроизводителите, производителите на плодове и зеленчуци и това съгласно него " ще навие спиралата на инфлацията още повече ".  
 Българска телеграфна агенция
Божидар Петков съобщи, че ценообразуването на водата за поливни потребности не се прави транспарантно и по написана обществена методика. " В момента вършим съществени сметки не по какъв начин, а дали да произвеждаме нашата продукция, тъй като може да се окаже, че стартираме с 2000 лева . загуба на декар, в случай че цената на водата не бъде редуцирана до равнища от сезон 2022 година ", добави Петков.

" Тук сме, с цел да защитим нашите сътрудници от Асоциацията на малинопроизводителите по отношение на неколкократното нарастване на цената на водата, предоставена от " Напоителни системи ".

Производителите на малини и ягоди употребяват главно такава вода за напояване и това би нараснало себестойността на продукцията неведнъж ", съобщи Николай Колев от Съюза на дунавските овощари. Той добави, че това ще докара до банкрут, тъй като крайната цена на продукта няма по какъв начин да бъде изменена.
 Българска телеграфна агенция
" Цената на кубик поливна вода в региона на Лозница е нараснала с 300 % - от 30 стотинки на 1,05 лв. с Данък добавена стойност, сподели малинопроизводителят Айхан Хашимов. Той добави, че настояванията на малинопроизводителите са цената на водата да остане на миналогодишните равнища и да се създаде дълготрайна държавна политика и тактика за цената на водата.

На митинга бяха и оризопроизводители от Благоевградска област. Те споделиха, че не желаят единствено да се понижи цената на водата, само че и да са конкурентоспособн и на другите страни.
 Българска телеграфна агенция
Според тях в другите страни разходът е доста по-нисък за произвеждане на кг ориз, до момента в който при нас непрекъснато се оскъпява и поради това по думите им в скоро време ще стане непостижимо да се отглежда ориз в България. 

Ако производителите на малини и ягоди не бъдат чути и страната не предприеме ограничения за намаление на цената на поливната вода, идващият митинг ще бъде другата седмица в столицата.

" В протестна подготвеност сме и чакаме да получим писмени доказателства за взети решения . Само с политически обещания няма да стане ", добави Божидар Петков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР