Производители на плодове и зеленчуци от Сливенска община настояват за

...
Производители на плодове и зеленчуци от Сливенска община настояват за
Коментари Харесай

Земеделците в Сливенско настояват за компенсация от държавата за пропадналите площи

Производители на плодове и зеленчуци от Сливенска община упорстват за отплата от страната за пропадналите площи. За мотива, част от тях се срещнаха скмета Стефан Радев.
Димитър Андреев и Стоян Тенев, кметовена селата Гавраилово и Злати челник –както ипроизводителите на праскови Николай Станев и Тодор Славовса членове на Браншовата камара „ Плодове и зеленчуци “-Сливен. Заедно с тях кметът посети прасковена градина с пропаднали площи. В региона на Сливен са измръзнали плодните пъпки на 16600 декараовощни типове, обработвани от 550 аграрни стопани.

Кметът на село Гавраилово, който е аграрни производител, осведоми, че на среща с националните представител от сливенския изборен регион тази седмица е връчена декларация. В нея те упорстват депутатите да защитят ползите на производителите пред Министерството на финансите и Министерството на земеделието. Земеделците желаят гарантиране на бюджет за обективна отплата на производителите за 100 % пропаднали площи, съобразена със повишените разноски досега на замръзването. Следващата седмица имат среща с Комисията по земеделие в Народното събрание. Ако не бъдат изпълнени тези и други претенции, защитаващи интереса им, земеделците остават в протестна подготвеност.

„ Подкрепям настояванията на производителите от нашия район, тъй като на фона на всички пари, които се отделят за селско стопанство, сумата, която е нужна, няма да е толкоз огромна, а визира тъкмо хората, които желаят да се подкрепят по Програмата за селските региони. Призоваваме сливенските депутати да лобират пред министерствата за отпущането на средства и да се компенсират стопаните. Знаем какъв брой е мъчно да се сътвори една градина и по тази причина най-устойчивата форма да се задържат хората по дребните обитаеми места, е да бъдат подпомагани “, сподели кметът.

„ Заради неприятните метеорологични условия на 30 март до 100 % измръзнаха обособените трайни насаждения, което докара до банкрут на огромна част от дребните аграрни стопани, чието прехранване е само и единствено от приходите за развъждането на насажденията. В момента те не са в положение да обслужват своите заеми и да заплащат осигуровки “, написа в декларацията, гласувана на 27 юни на заседание на членовете на Браншовата камара „ Плодове и зеленчуци “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР