Производители на безалкохолни напитки в Европа обявиха, че от края

...
Производители на безалкохолни напитки в Европа обявиха, че от края
Коментари Харесай

Децата в училищата в ЕС не спират да реват заради нова мярка на Еврокомисията

Производители на безалкохолни питиета в Европа оповестиха, че от края на 2018 година стопират да продават питиета с високо наличие на захар в учебните заведения на Европейския съюз. Неправителствени организации, занимаващи се с публично здраве приветстваха решението, само че съгласно тях е належащо да се направи повече за промотиране на здравословното хранене в учебните заведения, написа Струма бг.

Решението на членовете на асоциацията UNESDA, чиито членове заемат 80% от пазара на безалкохолни питиета в Европа, е продължение на политика на промишлеността за преустановяване на продажбите на безалкохолни питиета в главните учебни заведения, както и рекламирането пред деца под 12 години. Между 2000 година и 2015 година членовете на организацията понижиха с 12% наличието на захар в своите артикули. Стъпката е част от по-мащабна тактика, включваща свиването с още 10% до 2020 година на наличието на захар в безалкохолните питиета. Индустрията към този момент пое задължения и показа на пазара артикули с марката „ нула калории “, припомня EURACTIV.

„ Решението подсигурява уговорката на промишлеността, на децата в учебно заведение да не се оферират безалкохолни питиета с добавена захар. “, сподели президентът на UNESDA Станислас де Грамон.

„ Едно на всеки три деца в Европа е с наднормено тегло. Крайно време е храната и напитките за деца да станат здравословни. “, сподели Ема Калверт от европейската потребителска организация BEUC.

Световната здравна организация и европейски потребителски организации приканват непрекъснато да се понижи наличието на захар в безалкохолните питиета. Изглежда представителите на промишлеността вземат драговолно концепцията. „ Децата и юношите са специфични консуматори, които имат потребност от изключително внимание. Ние изцяло осъзнаваме ролята на нашата промишленост, която включва да оказваме помощ на потребителите да вземат верни решения за здравето си. “, съгласно вицепрезидента на PepsiCo Цезар Мело. Експерти от потребителски организации обаче са на мнение, че това не е задоволително и е належащо сладките питиета да не участват изобщо към учебните заведения, защото младежите могат да си изградят неправилни привички.

Доброволният ангажимент на UNESDA да не популяризира сладки безалкохолни питиета на дребни деца към този момент имаше резултат на понижаване на потреблението в междинните учебни заведения от 54% през 2006 година на 38% през 2015 година Правителствата на страните членки обаче могат да създадат повече по въпроса и да основат съответните правила, съгласно специалистите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР