Програмата Роуминг като у дома“ продължава да действа. Тя е

...
Програмата Роуминг като у дома“ продължава да действа. Тя е
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за новите правила при роуминга

Програмата „ Роуминг като вкъщи “ продължава да работи. Тя е изключително настояща в сезона на отпуските и в навечерието на образователната година, когато хиляди възпитаници и студенти ще се насочат към страни от Европейски Съюз, с цел да учат или практикуват. Програмата провокира и доста въпроси от потребителите, изясняват от Асоциация „ Активни консуматори “.
 
Какво ще се промени в новия правилник за роуминга
 
С програмата „ Роуминг като вкъщи “ новият правилник удължава периода на деяние на актуалните правила и внася нови допълнения. На първо място, потребителите ще имат достъп до същите услуги в целия Европейски Съюз, какъвто имат и вкъщи, когато мрежата на посетената страна членка предлага същите технологии. Роуминг клиент, който може да употребява 5G услуги вкъщи, следва също да разполага с 5G роуминг услуги, когато такива са налични в посетената страна членка.

На второ място, потребителите ще бъдат по-добре осведомени за типовете услуги, които могат да доведат до спомагателни разноски, да вземем за пример повикванията към номера за обслужване на клиенти, линии за техническа помощ или застрахователни сдружения. Тези услуги могат да бъдат безвъзмездни или по-евтини, когато се набират от вкъщи, само че в роуминг за тях може да се ползват спомагателни такси. На трето място, потребителите ще бъдат осведомени посредством малко известие (SMS) за спомагателните такси за потребление на роуминг услуги в така наречен неназемни мрежи. Такива мрежи нормално се употребяват за мобилни връзки на борда на самолети и кораби и не са обхванати от разпоредбите за роуминг.

Новият правилник също по този начин подсигурява, че на ниво пазар на едро операторите се осведомят взаимно за методите за обезпечаване на достъп до услуги за незабавна помощ и местонахождение на обаждащия се, освен за повиквания към номер 112, само че и за различните средства за достъп. Роуминг клиентите получават известие при влизане в страна членка с информация за повиквания към номер 112 и други налични средства за достъп до услуги за незабавна помощ, да вземем за пример посредством текст или приложения в действително време. Операторите следва да подсигуряват, че крайните ползватели с увреждания са осведомени за услугите за незабавна помощ. Роуминг клиентите ще бъдат осведомени посредством националните приложения за предизвестие на популацията, когато са налице такива услуги.
 
Кой има изгода от новия регламент 

Новият правилник за роуминга ще бъде от изгода за европейските жители, предприятия и оператори. Новите правила ще подобрят характерностите на услугата „ роуминг като вкъщи “ за жителите, които ще могат да се употребяват от същото качество на мобилната мрежа и скорост в чужбина, каквито имат и вкъщи. Гражданите също по този начин са по-добре предпазени против евентуално прикрито таксуване. Те ще получават повече информация за спомагателното таксуване, механизмите за безучастие за попречване на такова таксуване, както и информация за телефонни диалози с услуги с добавена стойност при престой в чужбина.
 
 istock istock
Гарантира ли се на потребителите същата скорост на достъп до мрежата в роуминг, с каквато разполагат и вкъщи
 
За да обезпечат роуминг услуги на своите клиенти, операторите би трябвало да употребяват мрежи, които са налични в други страни от Европейски Съюз и се ръководят от други оператори. Тъй като достъпността по мрежа в целия Европейски Съюз е друга, допустимо е не постоянно да има разполагаем същата скорост на мобилните мрежи. Новите правила обаче подсигуряват, че когато в посетената мрежа има сходно качество или скорост, националният оператор следва да обезпечи същото качество на роуминг услугата.

С други думи, в случай че даден консуматор има достъп до 5G съгласуваност вкъщи, той/тя не следва да има 4G връзка в роуминг, в случай че на посетеното място е налична 5G мрежа. Съгласно новите правила за роуминга операторите следва да осведомят своите клиенти за качеството на услугите, което могат да чакат при роуминг, като го разгласят в контракта за услуги и разгласяват информацията на уеб страницата си.

Нови правила за роуминга влизат в действие в Европейски Съюз

Какво съставляват „ услугите с добавена стойност “ и за какво потребителите следва да са наясно с тях при роуминг

Повикванията към някои телефонни номера се таксуват по характерен метод заради добавената стойност на услугата. Пример за такава услуга може да бъде обслужването на клиенти, предлагано от застрахователни сдружения или банки. Те включват и развлекателни услуги, да вземем за пример повикване към избран номер за гласоподаване за победител в известна телевизионна стратегия.

При националните повиквания към номера, които оферират услуги с добавена стойност, разноските варират: да вземем за пример, те могат да бъдат безвъзмездни или да костват повече от елементарните повиквания. Тъй като те са обект на специфични национални схеми за таксуване, при роуминг такива повиквания нормално водят до спомагателни такси, които клиентът може да не чака. Например повикване, което е гратис вкъщи, може да не е гратис или да е по-скъпо от предстоящото при роуминг.
 istock istock
Регламентът има за цел да обезпечи бистрота за потребителите по отношение на услугите с добавена стойност и да увеличи тяхната информираност по отношение на телефонните номера, които могат да се употребяват за достъп до услуги с добавена стойност. Целта е да се дават на потребителите на практика принадлежности за осведомен избор по отношение на потреблението на номера на услуги с добавена стойност при роуминг и да се избегнат „ шокове от сметката “. Операторите могат да подсигуряват това, като включат в договорите си с потребителите информация за типовете услуги, които могат да подлежат на по-високи такси в роуминг. Също по този начин, когато жителите влизат в друга страна от Европейски Съюз, те следва да получат SMS известие по отношение на възможните по-високи такси за потреблението на такива услуги. Съобщението би трябвало да включва линк към специфична уебстраница, която обезпечава спомагателна информация за типовете услуги и, в случай че има такава, за съответните телефонни номерационни обхвати.
 
Как новите правила подсигуряват ефикасен достъп на жителите до услуги за незабавна помощ, изключително посредством различни средства, когато са в роуминг
 
Единният европейски номер за незабавни повиквания 112 е основан по този начин, че да подсигурява, че всеки повикващ този номер има ефикасен достъп до услуги за незабавна помощ в роуминг на всички места в Европейски Съюз. Набирането на номерата за незабавни повиквания и предаването на данни за местоположението на обаждащия се в роуминг следва бъдат безпрепятствени и безвъзмездни. Също по този начин, жителите, които не могат да се обадят на телефон 112, следва да имат безвъзмезден достъп до услуги за незабавна помощ посредством различни средства при роуминг, да вземем за пример посредством текстово известие в действително време или приложение за смарт телефон.

Откога отпада роумингът сред страните от Западните Балкани

Новият правилник за роуминга също по този начин усъвършенства достъпа до услуги за незабавна помощ посредством позвънявания и различни средства за връзка при презгранично потребление. Той също по този начин ще подсигурява, че предаването на местоположението на обаждащия се ще бъде гладко и гратис при потребление на роуминг услуги. Пътуващите в Европейски Съюз би трябвало също да бъдат добре осведомени за наличните средства за достъп до услугите за незабавна помощ в посетената страна членка. Ето за какво новият правилник подсигурява, че на клиентите на роуминг се дава информация за единния европейски номер за незабавни повиквания, 112, само че също и за различни, негласови средства за достъп за крайни консуматори с увреждания.
Как по-ниските пределни цени на едро са от изгода за потребителите
 
 istock istock
По-ниските пределни цени на едро най-вероятно ще бъдат от изгода за потребителите. Когато става въпрос за данни, в случай че потребителят има безграничен размер или заплаща по-малко за един GB данни от оптималната пределна цена на едро (напр. 2€/GB + Данък добавена стойност през 2022 г.), тогава операторът може да приложи горни граници за рационално прилагане на данните. Обемът на данните, налични в роуминг, се дефинира посредством пресмятане въз основа на таксите на едро. Извънредните спомагателни такси, които операторите могат да ползват, също се основават на цените на едро. Следователно, в случай че цените на едро намалеят, понижава и спомагателното таксуване, а минималните размери данни, налични при роуминг, се усилват за абонаментите с безграничен размер на данни, защото вероятността операторите да ползват изключителни спомагателни такси ще намалее.
Какво ще се случи с политиките на заслужено прилагане
 
Операторите все по този начин ще могат да ползват „ политика на заслужено прилагане “. Това значи, че в случай че обещано лице пътува от време на време до друга страна в Европейски Съюз, то ще може да употребява роуминг. Ако се реалокира да живее в друга страна от Европейски Съюз, тогава е по-добре да се премине към локален контракт, защото непрекъснатият роуминг към този момент не се смята за „ заслужено прилагане “.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР