Програма за популяризиране на православното християнство в Община Ловеч за

...
Програма за популяризиране на православното християнство в Община Ловеч за
Коментари Харесай

Подписана е програма за популяризиране на православното християнство в Община Ловеч за 2022 – 2023 г.

Програма за разпространение на православното християнство в Община Ловеч за 2022 – 2023 година бе подписана на 16 март 2022 година

Подписи под документа поставиха Ловчанският митрополит Гавриил, Петър Цолов, ръководител на Общински съвет – Ловеч, Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч и Еленко Начев, шеф на РУО – Ловеч.

Програмата има за цел да разпространява православните полезности като форма на живот и държание измежду всички възрасти, като приоритет е работата с децата и младежите. Тя обогатява обичайния културен живот и прави събития в подтекста на Православното културно-историческо завещание на Община Ловеч.

В програмата са заложени три предпочитани области – обучение, православна култура и просвета. Приоритетните области изцяло утвърждават разбирането за по-висока християнска добродетелност и морал в духа на БПЦ в обществено-политическия и социално-икономическия живот в Община Ловеч.

Предвидени са действия като образуване на работни срещи, кръгли маси и обучителни семинари на тематика религия; основаване на кабинет по вяра съгласно опциите на институциите; обезпечаване на дидактически материали и пособия за реализиране процеса на религиозното обучение; образуване присъединяване в националния конкурс „ Бог е обич “, проведен от МОН и други.

Финансирането на програмата е на база заложени средства в бюджета на Община Ловеч, бюджетите на детските градини, учебните заведения и ЦПЛР-ОДК, Ловчанска митрополия, както и от извоювани планове и дарения.

Изпълнението на Програмата се управлява от организационна конструкция, водена от Ловчанския митрополит Гавриил, която организира работни срещи всяко тримесечие. Програмата ще е постигнала триумф, когато е основала условия за увеличение броя на децата, които учат Религия (Християнство Православие) в учебните заведения и детските градини.

Направен е разбор на завършилата Програма за разпространение на православието в община Ловеч за 2017 – 2020 година В ЧНУ „ Св. Седмочисленици “ в Ловеч вяра учат общо 27 деца и възпитаници, като седем са в наложително предучилищно обучение, осем в I клас и 12 във II клас. В заниманията на Неделно учебно заведение към Ловчанската митрополия вземат участие 10 деца. 12 са артистите в Детски църковен хор към митрополията. През 2021 година хорът взе присъединяване за повторно в Националния православен фестивал в гр. Попово. Учениците, включени в образование по вяра в гр. Ловеч за образователната 2021/22 година, са 262 бр.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР