програма Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени

...
програма Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени
Коментари Харесай

Съдии от Районен съд – Варна са лектори на десетокласници в часове по Етика и право“

програма " Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “,  магистрати от Районен съд - Варна и през втория образователен период интензивно презентират пред възпитаниците на училището-партньор " Димчо Дебелянов “ разнообразни правни тематики. Посещенията на съдии в учебното заведение от началото на есента се организираха в часовете на класа за възпитаници от 8-ми до 11-ти клас по авансово определена от тях правна тема, най-често свързана  с закононарушенията, осъществявани от наркозависими лица, хулигански прояви, ръководство на автомобил от неправоспособни водачи или след приложимост на алкохол. Сега към този момент лекторите-съдии влизат непосредствено в часове по " Етика и право “ за десетокласници, като съгласно образователната стратегия показват тематиките от лекционния цикъл за  разделението на управляващите, функционалностите и структурата на правосъдната система, достъпа до правораздаване и  опциите за отбрана на права посредством правосъдните институции.

При следващата лекция през март в училището-партньор Ралица Райкова – арбитър в гражданско поделение на Районен съд – Варна, раздаде на всички възпитаници от 10б клас като подарък Конституцията на Република България и набор брошури на правна тема. На преподавателя по " Етика и право “ в учебното заведение Калина Нушева, беше предоставена флаш-памет  с видеозаписи на епизоди от създадената от Висш съдебен съвет информационно-образователната поредност " Третата власт от вътрешната страна “.

Нови просветителни срещи по програмата са планувани и през идващите два месеца, в това число визити, срещи-разговори и осведомителни турове за възпитаници в постройката на съда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР