Прогнозният спад на туристите за зимния сезон ще е около

...
Прогнозният спад на туристите за зимния сезон ще е около
Коментари Харесай

Очакват спад от 40% на туристи в зимните ни курорти

Прогнозният спад на туристите за зимния сезон ще е към 40%, сподели вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на NOVA.

„ Прогнозата за зимния сезон към момента е нeясна. Мерките за санитарност и сигурност ще бъдат един от главните цели да притеглим туристи от нашите прилежащи страни, които доста обичат ски курортите. Заявката за българските туристи е висока. Виждам и предложенията на сектора във връзка с пакетите. Може да има съответни опасности при скупчване на хора на лифтовете, само че сме обезпечили да се взимат ограничения за стерилизация на лифтовите уреди и обезпечаване на отдалеченост за сигурност на туристите. Прогнозният спад на туристите ще е към 40% най-малко “, сподели още тя.

България е безвредна и здравословна дестинация, тъй като нашите курорти са стерилни и ограниченията се съблюдават, съобщи още вицепремиерът Николова.

„ Визията на сектора е да се отделят курортите като статистик и да се оповестяват, когато става дума за курорти. Нямаме глоба за цялата страна. Факт е, че от балканските страни сме с най-ниска заболеваемост. Трябва да се популяризираме. Дигитализацията е най-важната и през обществените мрежи можем мощно да се популяризираме. Имаме в този момент една акция във връзка с едва известни места в България. Такава реклама ще използван и в малкия екран на балканските страни. Считам, че сме безвредна и здравословна дестинация, в случай, че нашите курорти са стерилни и ограниченията се съблюдават. Аз съм безкомпромисна и персонално ревизирам местата за хранене, забавление и настаняване “, сподели тя.

„ Имам забележки във връзка с рекламната акция на Министерството и смятам, че бързата реклама в обществените мрежи може бързо да ни донесе туристи. Туризмът се трансформира и сега разчитаме на директните резервации. Българинът, който ще избра нашите курорти, главните му усещания са от близки и прители, включителнио и от отзиви в обществените мрежи. Разполагаме с към половин милион лева за тази цел, сподели още Николова.

„ Браншът предложи смяна на методологията на обявяване на данните. Те изискват оповестението на случаите да бъде дефинирано. В нашите курорти на Черноморието нямаме нито един инфектиран, болен или случай със признаци. В област Варна можем да приказваме за клъстерна статистика “, уточни тя.

„ В туристическия бранш мярката, която прилагаме за чартърните полети обезпечава 55 млн. лева, като тя работи до края на тази година и ще бъде пренотифициорана за идната година. Нито един лев от бюджета няма да бъде изгубен. Всички туроператори могат да аплайват по нея. Стартирахме и един пилотен план за 10 млн. лева за сектора на туроператорите и турагентите. Прогнозните цифри са за към 155 – 160 млн. като нужда, само че стартовата сума, която беше обезпечена, е над 10 млн. Към момента по мярката 80/20 и напълно, като можем да приказваме и за новата визия, която беше основана през месец юли, запазихме над 18 000 работни места, имаме над 330 000 заети и 30 компании. Над 3000 компании се възползваха, само че браншът ще бъде подкрепят с новата мярка и се чака онад 100 компании да бъдат подкрепени с тези 10 млн. “, добави Николова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР