Прогнозните сметки за топла вода за септември са с 30-40%

...
Прогнозните сметки за топла вода за септември са с 30-40%
Коментари Харесай

Нови цени: Плащаме с 40% повече за да се къпем

Прогнозните сметки за топла вода за септември са с 30-40% по-високи, в сравнение с за същия месец на предходната година, видя.

„ Топлофикация София “ качи фактурите за предишния месец на уеб страницата и в касите и потребителите могат да ги видят и  платят.

Причината за по-големите сметки е поскъпналата от 1 юли топлинна сила, като за  1 мвтч към този момент ни се начисляват 137,86 лева, без Данък добавена стойност, до момента в който преди този момент той струваше 39% по-малко.

Дори с 9% Данък добавена стойност, колкото се начислява сега върху потребената топлинна сила, цената, която потребителите заплащат, е 150,27 лева/мвтч. В септемврийската фактура потребителите ще видят, че Данък добавена стойност върху сумата за дялово систематизиране продължава да е 20%.

Сметките за топла вода при двучленно домакинство в разнообразни здания могат да бъдат доста  разнообразни, примерно  33 лв., 52 лв., 78 лв. и така нататък, сподели инспекция на „ Телеграф “.

е зависят както от характерния разход на топлинна сила за затопляне на кубик вода до нормативно избраната температура, по този начин и от използването и загубите на  обособеното домакинство, цена на топлинната сила и размера на начислявания Данък добавена стойност.

33 лв. е сметката за топла вода на двучленно домакинство за този септември, което е плащало по 21  лв. предходния регулаторен интервал (1 юли 2021 до 30 юни 2022 г.).

Правилото е, че прогнозните месечни сметки за битово горещо водоснабдяване (за затопляне на топлата вода) през този регулаторен сезон от 1 юли 2022 година до 30 юни 2023 година се дефинира въз основа на използването през предишния регулаторен интервал.

В края на справката за дяловото систематизиране,  което семейството е получило от топлинния счетоводител,   е записана прогнозата за идващия регистриран интервал за отопление и за топла вода.

В справката за годишната изравнителна сметка на  потребителя Х написа, че  прогнозното му ползване за топла вода през идващия регулаторен интервал е по 221,728  квтч/месец.

Градовете с централно топлоснабдяване влязоха  от 1 октомври 2022 година в отоплителен сезон 2022/2023 година и топлофикациите са длъжни да имат подготвеност и  при заявление от етажната благосъстоятелност в дадена постройка да й подадат топлинна сила за затопляне на отоплителните тела.

Според  наредбата за топлоснабдяване и енергийния закон топлофикация ще включи парното във всички топлоснабдени здания, когато се изпълнят нормативните условия за това – три поредни дни със средноденонощна температура под 12 градуса и прогноза за трайно захлаждане.

Подобни условия съгласно прогнозите на метеоролозите ще настъпят към 4  ноември.

Хората с махнати радиатори могат да си изчислят какви сметки за парно ще получат за ноември.

Според спомагателната информация в справката за изравнителната сметка на потребителя Х през този отоплителен сезон планирано за отопление ще  му се начисляват общо по 24,178 квтч/ден или 725,34 квтч за 30 дни или на месец.

Това количество се умножава по цената на топлинната сила и се получават 100 лв.. Като се прибавят и 9% Данък добавена стойност – се вижда, че това домакинство, което е с махнати радиатори, единствено за топлото от сградната апаратура и щранг лирите  ще заплати 109 лв. за месец. Като се прибавят и 33 лв. за топлата вода – сметката набъбва до 142 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР