Прогнозата за северозападната част на Черно море до 14 юли

...
Прогнозата за северозападната част на Черно море до 14 юли
Коментари Харесай

И днес водата на Черно море остава чиста

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 14 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. В изключителната икономическа зона на България са видяни две петна, евентуално от нефтопродукти, изхвърлени от транспортен съд. Министерство на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи придвижването им до цялостното им разнасяне, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая:

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 14 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдаване не демонстрират възможност за нахлуване на евентуалните замърсители в изключителната икономическа зона на България

Миксът от днепровски и днестровски седименти, който се наблюдаваше през последните 26 денонощия в украински води, към този момент не се следи

Забелязани са две петна от нефтопродукти, изхвърлени от транспортен съд, без връзка с евентуално замърсяване от Украйна

В изключителната икономическа зона на България са видяни две петна, евентуално от нефтопродукти, изхвърлени от транспортен съд. Данните се удостоверяват и от системата за наблюдаване на Морска администрация.

Северното леке се намира на 75 километра от Дуранкулак, а южното на към 118 километра от Емона. За придвижването на двете петна е направена симулация за времето до 14 юли. Южното леке ще забави своето придвижване на югозапад към българската брегова линия и ще се ориентира на северозапад, отдалечавайки се от границата на териториалното ни море. Северното леке ще забави своето придвижване към 11 юли и ще остане отвън 12-милната зона на Република България, което ясно демонстрира, че няма терзания, свързани със зоните за къпане по нашето Черноморие.

Министерство на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи придвижването на нефтените петна до цялостното им разнасяне.

Ролята на Министерство на околната среда и водите е да прави мониторинг и да осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания се дава навреме на способените институции и обществеността.

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и Регионална лаборатория – Варна към Изпълнителна агенция по околна среда наблюдават ежеседмично положението на черноморските води в три спомагателни пункта в бреговата зона, които бяха избрани в отговор на нововъзникналата обстановка – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР