Прогнозата за състоянието на атмосферния въздух за днес и утре

...
Прогнозата за състоянието на атмосферния въздух за днес и утре
Коментари Харесай

Паргов: Общината ще има пак нулева година срещу мръсния въздух

Прогнозата за положението на атмосферния въздух за през днешния ден и на следващия ден е мощно притеснителна – тройно превишаване на равнищата на фини прахови частици.  Всичко това се случва в изискванията на вилнееща пандемия от COVID-19. Известно е, че фините прахови частици способстват дифузното разпространяване на ковид. Мръсният въздух доста покачва риска от развиването на респираторни болести, каквито провокира този вирус. Това сподели водачът на БСП-София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС  началото на днешната сесия.

„ Всеизвестно е, че битката със замърсяването на въздуха се реализира с няколко съществени инструмента – предварителна защита, измервания и прогнози, хигиена и стимулирането на използването на градски превоз “, напомни той.

По думите на Паргов на този декор Столична община е на път да означи още една нулева година от реализацията на плана за замяна на битовите уреди на твърдо гориво – дърва и въглища с екологична опция. „ Програмата буксува и следващите банални оправдания няма по какъв начин да бъдат употребявани за следващ път “, съобщи водачът на БСП-София.

Той уточни, че на територията на Столична община  са ситуирани 22 сензорни станции за ФПЧ10, азотен диоксид, озон, въглеродeн диоксид и серен диоксид. „ Те не дават отговор на условията за качество на данните според европейското и национално законодателство. Това значи, че няма никакъв смисъл от тяхната работа. А информацията от тях не може да бъде употребена за взимане на съответни управнически решения “, посочи Калоян Паргов и попита дали тези немеродавни данни се употребяват или от 5-те лицензираните станции на Изпълнителната организация по околната среда за надзор на въздуха, когато би трябвало да бъде въведен „ зелен билет “ или съзнателно се употребяват занижени данни, с цел да се отсрочва до безконечност въвеждането му.

„ Смущаващо и притеснително е, че в актуалната изключителна епидемиологична конюнктура, при трайно и мощно повишени индикатори за замърсяване на атмосферния въздух и в случай, че времето към момента е изсъхнало и относително топло, улиците в София не се мият интензивно “, сподели ръководителят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “.

Той сложи въпроса какво още би трябвало да се случи, че кметът и общинската администрация да стартират отговорно да се грижат за здравето и живота на софиянци. „ Какво още би трябвало да стане, с цел да излязат от тази летаргията? Това, че София е на 13 място в света по замърсяване на въздуха, не е ли задоволително стряскащо? “, попита Паргов.

„ Или чакате Европейската комисия да наложи следващите финансови наказания за това безхаберие и безнаказаност. А данъкоплатците, като се изключи че са принудени да дишат замърсен въздух и да боледуват, ще би трябвало да платят и сметката “, съобщи Калоян Паргов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР