Прогнозата ни е за малък спад на ръста на кредитирането,

...
Прогнозата ни е за малък спад на ръста на кредитирането,
Коментари Харесай

Оливър Рьогл: Бъдещото членство в банковия съюз е положително за България

" Прогнозата ни е за дребен спад на растежа на кредитирането, като упованията ни за идващите 2-3 години са за напредък в горния диапазон на едноцифрената зона ", споделя Оливер Рьогл

#5 в общото класиране

#6 Стабилност и риск
#9 Ефективност и доходност
#2 Устойчивост и динамичност
#6 Размер Визитка

Оливер Рьогл e ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на Райфайзенбанк, както и член на УС на Асоциацията на банките в България. Съществената част от кариерата му е минала в групата " Райфайзен " с фокус върху пазарите в Централна и Източна Европа. Преди да поеме поста в България през 2013 година, повече от дванайсет години работи в дъщерната банка на " Райфайзен " в Сърбия, като от 2005 година е неин основен изпълнителен шеф. Работил е повече от 3 години и в Райфайзенбанк в Русия.

Той е роден през 1964 година във Велс, Австрия. Завършил е Икономическия университет, Виена, с магистратура по стопански и обществени науки и специализация " Банки и финанси ". Преминал е и едногодишна Програма за продан в Университета в Илинойс, Съединени американски щати. Владее немски, британски, френски, български и сръбски език и употребява съветски.Как оценявате банковия бранш в България през 2018 година и какви са упованията ви за развиването му през 2019 година?

- 2018 бе една от най-успешните и динамичните за банковия бизнес: кредитирането означи сериозен растеж, активите се покачиха, равнището на необслужваните заеми понижа в допълнение, въпреки че тук към момента има поле за усъвършенстване. Причините за сполучливата година са разнородни: сдържан стопански растеж, повишение на приходите, доста ниска безработица, усъвършенстваното качество на портфейлите на банките дружно с желанието и ресурса им да кредитират, както и релативно спокойната политическа среда в България. Потребителското и ипотечното кредитиране регистрираха по-висок растеж спрямо корпоративното вследствие на нарасналото ползване, което е главният мотор на икономическия напредък у нас. Прогнозата ни е за дребен спад на растежа на кредитирането, като упованията ни за идващите 2-3 години са за напредък в горния диапазон на едноцифрената зона.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък След 2016 година български банки още веднъж са подложени на обзор и стрес тест - този път от ЕЦБ. Очаквате ли да се види друга картина и инспекцията ще има ли резултат върху активността?

- Не чакам радикално разнообразни резултати спрямо инспекцията на Българска народна банка, още повече че банките, които бяха получили наставления, имаха време да ги изпълнят – освен това в извънредно удобна икономическа среда, каквато имаме през последните няколко години. Проверката от страна на ЕЦБ и бъдещото участие в банковия съюз ще окажат позитивно въздействие върху българския банков бранш заради задълбочаване на интеграцията с Европейски Съюз, понижените опасности, по-ниските транзакционни разноски, нулевия валутен риск. Настоящата инспекция и стрес тестванията изискват човешки капитал, само че нямам доверие това да понижи кредитната интензивност на банките, които вземат участие в процеса.

Всеобщото очакване беше, че идва краят на рекордно ниските лихви, само че в този момент ЕЦБ и Федералният запас трансформират политиката си. Какви са вашите упования и какво съветвате вашите клиенти?

- Ниските лихви ще се запазят и през тази година. Тази среда лимитира рентабилността на банките, само че пък е добра за клиентите, които са сегашни или бъдещи кредитополучатели. Въпреки че упованията ни са за леко закъснение на растежа на стопанската система и кредитирането, клиентите, които имат положителни планове, са добре пристигнали и ще намерят подобаващото финансиране.

Предвиждате ли нови покупко-продажби по сливания и придобивания в банковия бранш и през тази година, или процесът е към края си?

- В средата на ниски лихви, засилваща се конкуренция, в това число от нови финтех компании, нови регулации – да вземем за пример PSD2, успеваемостта, мащабът и синергията са от основно значение. През 2018 година процесът на консолидация на българския банков пазар се форсира и не изключвам това да продължи и през идващите няколко години. Подобни процеси има и в Европа - да вземем за пример диалозите за обединение сред немските колоси Deutsche Bank и Commerzbank.

Какви са упованията ви за стопанската система на страната и кои ще са моторите на растежа?

- България към този момент се намира в края на пика на икономическия цикъл и оттук насетне чакаме гладко закъснение на темповете на напредък. След растеж от 3.7% през 2017 година, 3.1% през 2018 година, за тази година прогнозата на " Райфайзен рисърч " е за действителен напредък на Брутният вътрешен продукт от 3.0%, движен от потреблението и вложенията. Тенденцията за закъснение на растежа не е единствено на наша територия. Ние сме част от световната и европейската среда, където също се чака закъснение. Негативно въздействие върху стопанската система оказват и разнообразни напрежения в региона на политиката като заплахата от търговски войни, Brexit...

Какъв е фокусът в активността на вашата банка за тази година?

- Клиентско прекарване, нововъведения и успеваемост – това са трите основни целта, по които работим от години и ще продължим да ги развиваме. За банката

Райфайзенбанк (България) е една от първите вложения на зелено в българския банков бранш. Създадената през 1994 година с фокус върху корпоративното кредитиране финансова институция е 100% благосъстоятелност на австрийската Raiffeisen Bank Interntional. В годините на кредитния взрив Райфайзенбанк навлезе мощно и в обслужването на клиенти физически лица, както и във финансирането на дребни и междинни предприятия.

След като две следващи години банката държеше седмата позиция в класацията на най-хубавите банки на пазара, през 2018 година Райфайзенбанк (България) се изкачва до №5 с помощта на отличните индикатори за резистентност и динамичност. За това спомагат ниските и предвидими разноски за амортизация, дължащи се на високите кредитни стандарти, и прилаганата от години политика на настоящо почистване на салдото от проблематични вземания. Банката има и една от най-хубавите стойности на индикаторите за доходност в банковата система. В края на 2018 година Райфайзенбанк (България) регистрира растеж на активите от над 700 млн. лева до 7.7 милиарда лева (6-а позиция) и облага от 132 млн. лева
Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР