Профсъюзите във Франция започнаха трета вълна от национални стачки във

...
Профсъюзите във Франция започнаха трета вълна от национални стачки във
Коментари Харесай

Трета вълна от стачки отново парализира Франция

Профсъюзите във Франция започнаха трета вълна от национални стачки във вторник срещу проектите на президента Еманюел Макрон да усили пенсионната възраст, които се преглеждат от Народното събрание, предава Ройтерс.

Влакове бяха анулирани, учебните заведения останаха затворени и доставките от рафинериите бяха спрени, защото служащи от голям брой браншове не се явиха на работа, а синдикатите още веднъж приканиха своите членове на всеобщи митинги.

Правителството споделя, че хората би трябвало да работят две години повече - което значи за повечето до 64-годишна възраст - за да запазят бюджета на една от най-щедрите пенсионни системи в индустриалния свят.

Французите прекарват най-вече години в пенсия измежду страните от ОИСР - надълбоко ценено преимущество, от което доста болшинство не са склонни да се откажат, демонстрират изследванията

Министърът на труда Оливие Дюсопт отхвърли обвиняванията на опозицията, че държавното управление омаловажава мащаба на уличните митинги в страната предишния месец, и сподели, че е нужна смяна.

" Пенсионната система е губеща и в случай че ни пука за системата, би трябвало да я спасим ", сподели министърът пред радио RMC.

Филип Мартинес, водач на крайнолевия синдикат CGT, сподели, че Макрон играе " рискова игра ", като упорства за надълбоко непопулярната промяна в миг, когато семействата са изправени пред висока инфлация.

Енергийният колос TotalEnergies сподели, че доставките на рафинирани петролни артикули от нейните обекти са били спрени заради стачката. Производството на електрическа енергия е намаляло с 3,7 гигавата (GW)

Правителството споделя, че промяната ще разреши брутни спестявания от над 17 милиарда евро годишно до 2030 година

Синдикатите и левите съперници на промяната обаче настояват, че парите могат да бъдат открити от другаде, изключително от богатите. Консервативните съперници, от чиято поддръжка Макрон се нуждае за работещо болшинство в Народното събрание, желаят отстъпки за тези, които стартират работа от млади.

Повече от един милион души излязоха на шествия в градовете на Франция през първите два дни на стачните дейности през януари, като публичният напън се ускори против държавно управление, което упорства, че ще отстоява позициите си по отношение на главните съставни елементи на пенсионната промяна.

В Народното събрание са импортирани повече от 20 000 ремонти пред законодателите, множеството от тях от левия алианс Nupes. Но защото промяната е включена в годишен законопроект за обществено обезпечаване, държавното управление може да я изпрати в Сената единствено след две седмици.

Като отстъпка пред консерваторите, министър председателят Елизабет Борн предложи да се разреши на някои хора, които стартират работа рано, също да се пенсионират рано - само че депутатите от Републиканската партия (LR) са разграничени по въпроса дали препоръчаната начална възраст от 20-21 години е задоволително ниска.

" Някой, който стартира работа по-рано, стопира да работи по-рано. Какво е толкоз мъчно за схващане @Elisabeth_Borne ", написа в Туитър Аурелиен Пради, водещ критик на LR на актуалното предложение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР