profit.bgКогато 33-годишният Джеф Безос и неговата компания Amazon.com дебютират на

...
profit.bgКогато 33-годишният Джеф Безос и неговата компания Amazon.com дебютират на
Коментари Харесай

Пътят към върха: Как Джеф Безос стана най-богатия човек в света?

profit.bg

Когато 33-годишният Джеф Безос и неговата компания Amazon.com дебютират на Уолстрийт през 1997 година, анализаторите подхождат скептично към акциите на онлайн книжарницата.

Но по това време доста хора не осъзнават метода, по който интернет трансформира навиците на потребителите.

Само една година след IPO-то - през 1998 година, Безос влиза в листата Forbes 400 - класацията на милиардерите в Съединени американски щати. 40-процентният му дял в компанията тогава се прави оценка на 1.6 милиарда $.

Две десетилетия по-късно създателят на Amazon оглавява този влиятелен клуб за втора поредна година и то след " най-скъпия бракоразвод в историята на човечеството ". Безос остави на някогашната си брачна половинка Макензи Безос една четвърт от своя дял в компанията, само че към момента управлява към 12%.

Ето по какъв начин изглеждаше неговият път към върха през годините.

1998: 1.6 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 102


В годините, когато се формираше така наречен " дот ком балон ", Безос за първи път попада в листата на американските милиардери. Но множеството софтуерни " икони ", които по това време му вършат компания, към този момент от дълго време са забравени.

Освен него единствените, които към момента участват в класацията на Forbes 400, от този момент насам са съоснователят на Yahoo Джери Янг и този на Broadcom Хенри Никълъс.

1999: 7.8 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 18


През 1999 година Amazon.com афишира, че уголемява активността си и с изключение на книги, към този момент ще продава програмен продукт, видеоигри, артикули за дома, аксесоари и дарове. 

2000: 4.7 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 48


През 2000 година започва Amazon France. Но макар че броят на потребителите на компанията доближава 25 милиона души и активността ѝ се разгръща на Стария континент, 2000 година е една от най-тежките за Amazon.

Анализатор на Lehman Brothers предвижда (погрешно), че до 2001 година компанията ще изхарчи всичките си парични средства, а цената на акциите ѝ се срутва със 79%. В същата година Безос скрито стартира да работи по плана Blue Origin, който има за цел да направи галактическите пътешествия по-достъпни.

2001: 1.2 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 189


Сривът на акциите на Amazon се отразява и на персоналното благосъстояние на Джеф Безос, който пада до 189-а позиция в класацията на Forbes 400. Тя е най-ниската, откогато той членува в влиятелния клуб.

По това време описът на американските милиардери се оглавява от създателя на Microsoft Бил Гейтс, който има 63 милиарда $.

2005: 4.8 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 42


През 2005 година започва абонаментната услуга Amazon Prime. На цена от 79 $ за година потребителите получават оптимален период за доставка на пратките им от два дни, без значение от тяхната стойност.

За следващ път нововъведението е призната със песимизъм от анализаторите, които не са уверени, че хората са склони да заплащат за тази " екстра " и че компанията ще може да се оправи с цената на поддръжката. Но още веднъж се оказва, че скептиците са се объркали. 

2007: 8.7 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 35

Amazon показва електронния читател Kindle. На цена от 399 $ устройството обезпечава достъп до над 90 000 заглавия на книги, списания и вестници. Наличните бройки се разпродават в първите шест часа от пазарния дебют.

Развитието на Kindle продължава над три години, а единственото изискване, което Джеф Безос слага на своите инженери, е четецът да може да смъкна от интернет всяка книга за по-малко от 60 секунди. Когато един от шефовете в компанията слага въпроса за бюджета на плана, милиардерът дава отговор: " Колко пари имаме? ".

2010: 12.6 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 18


През есента на 2010 година Amazon стъпва и в Холивуд с дебюта на Amazon Studios. Тя се трансформира в първата стрийминг платформа, която получава Златен глобус за най-хубав сериал и е номинирана са Оскар. 

2012: 23.2 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 11


На пазара излиза усъвършенстваната версия на електронния читател Kindle Fire. Решението устройството да се продава на цената, на която се създава, тъй че компанията да е " на нулата ", се отразява на нейните финансови резултати.

Безос декларира по този мотив, че няма нищо срещу да " засажда семена, които след време да се трансфорат в дървета ". " Ние не се фокусираме върху идващото тримесечие, а върху това, което е потребно за потребителите ", декларира създателят на Amazon.

2013: 27.2 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 12 


През август 2013 година Джеф Безос купува Washington Post и всички останали издания от групата на семейството Греъм, която издава вестника в продължение на осем десетилетия. Стойността на договорката е 250 млн. $, или към 1% от чистото положение на Безос.

През лятото на същата година цената на акциите на Amazon за първи път минава границата от 300 $ за брой.

2014 година: 30.5 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 15

Amazon India се трансформира в най-големия магазин в Индия с над 17 милиона налични продукта. През същата година Безос влага още 2 милиарда $ в индийското отделение на компания, с цел да бетонира неговия статус на безспорен пазарен водач.

През есента на същата година Amazon.com провокира същински възторг по време на така наречен " черен петък " в Съединени американски щати, като предлага на потребителите си промоционални цени на разнообразни артикули на всеки 10 минути в продължение на осем дни.

2015 година: 47 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 4


През ноември 2015 година Amazon отваря първия си физически магазин в Сиатъл. Един от продуктите, който се предлага в магазина, е книгата Traps ( " Капани " ) на Макензи Безос с персонално обръщение, написано от нейния брачен партньор.

В същата година Amazon чества 20-ата си годишнина и провежда така наречен Prime day. На 15 юли клиентите на услугата Amazon Prime поръчват близо 35 милиона продукта по целия свят - по 398 артикули в секунда.

2017 година: 81.5 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 2


Джеф Безос показва на публиката галактическия летателен уред New Shepard на неговата компания Blue Origin, който може да транспортира " галактически туристи " към Земята. Милиардерът афишира, че е финансирал плана с продажба на акции от Amazon на стойност 1 милиард $.

2018 година: 160 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 1


През 2018 година Джеф Безос става първия човек с персонално благосъстояние от над 100 милиарда $. Той оглавява класацията Forbes 400 с чисти активи от 160 милиарда $.

2019 година: 114 милиарда $
Позиция във Forbes 400: 1


През януари тази година Джеф Безос и неговата брачна половинка Макензи оповестиха края на своята връзка. National Enquirer разгласява кореспонденцията сред Безос и неговата държанка Лоурън Санчез, която по това време също е омъжена.

Изданието заплаши милиардера, че ще разгласява още от неговите персонални известия, в отговор на което Безос съобщи, че няма да се поддаде на " рекет и изнудване ".

Въпреки че остави част от своето благосъстояние на някогашната си брачна половинка, Безос към момента е притежател на активи на стойност 114 милиарда $. Сумата е задоволителна, с цел да му подсигурява първото място в влиятелната ранглиста на Forbes. 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР