Профилът на българският компютърен специалист, работещ в областта на информационно-комуникационните

...
Профилът на българският компютърен специалист, работещ в областта на информационно-комуникационните
Коментари Харесай

Профилът на българския ИКТ специалист: мъж до 34 години, висшист и работещ в голяма фирма

Профилът на българският компютърен експерт, работещ в региона на информационно-комуникационните технологии /ИКТ/ е следният: нормално е мъж на възраст до 34 години, висшист и работещ в огромна компютърна компания, демонстрират данни от разбор на Евростат за някои особености в специалността на ИКТ експертите в Европейски Съюз през 2017 година

Около 66 % от родните ИКТ експерти са били мъже, а 34 % са били дами, сочат данните на Евростат. Близо 98 % от родните ИКТ експерти са били също с висше обучение.

По възрастови характерности 70 % от родните компютърни спецове са били сред 18-34 години и едвам 30 % са били на възраст 35-74 години.

През предходната година към 20 на 100 от предприятията у нас или всяко пето дружество, е имало заети лица, чиято съществена задача е била да създават, ръководят или поддържат ИКТ системи и софтуерни приложения.

Големите компании с 250 и повече заети лица са предложили най-вече работни места за ИКТ експерти у нас - близо 65 % от родните компютърни спецове са работели за сходни компании. Малките предприятия със заети лица сред 10- 50 души са предложили едвам 15 на 100 от работните си места за компютърни експерти. Останалите 20 % ИКТ експерти са работили за по-малки компании, демонстрират данните на Евростат.

По данни на Национален статистически институт заплатите в ИКТ бранша са били най-високи в целия набор на пазара на труда у нас - приблизително към 30 000 лв. годишно са получавали компютърни експерти в частния бранш, съгласно родната статистика.

Най-много ИКТ експерти има в Чехия
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР