Профил: Проф. Асена Сербезова, дф, се дипло-мира от Фармацевтичен факултет,МУ-София

...
Профил: Проф. Асена Сербезова, дф, се дипло-мира от Фармацевтичен факултет,МУ-София
Коментари Харесай

Проф. Асена Сербезова, дф: Във възможно най-кратки срокове трябва да се справим с дефицитите, които са свързани с непосредственото опазване на живота

Профил: Проф. Асена Сербезова, дф, се дипло-мира от Фармацевтичен факултет,МУ-София през 1996 година Магистър поздравен мениджмънт и общественоздраве, магистър по здравна поли-тика и фармакоикономика. Завърш-ва магистратура по логика на психиката.Професор в Катедрата по здравнаполитика и мениджмънт, Факултетпо публично здраве, МУ-София.От 2014 до 2018 година е изпълнителендиректор на Изпълнителната аген-ция по медикаментите към министърана опазването на здравето. От 02.2020г. до избора й като министър наздравеопазването е ръководител наУправителния съвет на Българскияфармацевтичен съюз. Има над 20 г.опит в лекарствения бранш, Какво завещание заварихте от предшествениците си и какво от него бихте определели като скелети в дрешника? Кои бяха първите ви дейности като министър и главните проблеми през първите 100 дни?
Определени проблеми не са намирали своето решение в продължение на десетки години, а в противен случай, задълбочавали са се, а през днешния ден обществото чака бързи решения, които не са се случвали даже в дълготраен проект. Имам поради най-много първичната и незабавната помощ, обезпечаването на лекуването на социалнозначимите болести, както и на редките такива, здравната просветеност, финансирането на системата и прочие Резултатът от това е сладкодумен - имаме най-ниската дълготрайност на живота в Европейски Съюз, както и най-високата обща смъртност, а огромна част от лечебните заведения са съществено задлъжнели. От изключителна значимост за развиването на бранш " Здравеопазване " е да има надпартиен консенсус и без значение кой ръководи, главните цели да намират продължително решение.

Във допустимо най-кратки периоди би трябвало да се оправим с дефицитите, които са свързани с непосредственото запазване на живота - незабавната помощ, повишението на вложенията в първичната здравна помощ, обезпечаването на отдалечените райони с медицински личен състав и фармацевти. Електронното опазване на здравето също ни е водещ приоритет, тъй като ще осветли доста процеси, ще има данни, които да проучваме и въз основа на които да се вземат осведомени управнически решения. Така ще се освободи време на лекари и пациенти за по-качествено другарство. В средносрочен аспект е належащо да се трансформира психологичната помощ и да се понижи заболеваемостта и смъртността от незаразни социалнозначими болести. И, несъмнено, всички задания решаваме на фона на оправянето с пандемията от COVID-19.
Какво е положението на ръководените от Министерство на здравеопазването търговски сдружения? Как се развиват държавните лечебни заведения? Планирате ли да предприемете смени в бордовете им, до момента бяха осъществени две? Назначили ли сте инспекции за метода, по който се ръководят държавните лечебни заведения, и има ли към този момент резултати, за кои от тях?
Министърът на опазването на здравето упражнява правата на страната като акционер или съучастник в 65 функциониращи търговски сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала в системата на опазването на здравето. Водената политика от Министерството на здравеопазването е управителните органи да бъдат насърчавани към реализиране на ръководство, подчинено на правилата на бистрота, гласност, правомерност, успеваемост за отбрана ползите на сдружението. И в тази връзка осъществените промени в управителните органи на комерсиалните сдружения - лечебни заведения, са ориентирани към реализиране на оптимално ръководство, целящо баланс сред ползите на сдруженията като независими юридически лица и действието им като държавни лечебни заведения, чиято съществена функционалност е даване на качествени здравни грижи за българските жители. Всички промени в органите на ръководство и надзор са осъществени при прецизно съблюдаване на използваната нормативна уредба.
Реклама
Към момента Министерството на здравеопазването разполага с предварителни годишни финансови доклади към 31.12.2021 година, които не дават визия за действителното финансово положение на лечебните заведения за болнична помощ. След приемане на заверените от самостоятелен регистриран инспектор и признати от органите на ръководство дефинитивни годишни финансови доклади за 2021 година ще бъде направен цялостен разбор на финансовото положение на държавните лечебни заведения за болнична помощ. Министерството на здравеопазването събира и разгласява информация по основни индикатори, характеризиращи финансовото положение на лечебните заведения, с което се цели повишение на успеваемостта на ръководството и възстановяване на контрола върху разходването на обществените средства. Данните към 31.12.2021 година ще бъдат оповестени през второто полугодие на 2022 година
Въз основа на осъществени инспекции от звено " Вътрешен одит " в търговски сдружения - лечебни заведения, в интервала 13.12.2021 година - 18.04.2022 година се откриха проблеми във връзка с: - планирането, организирането и провеждането на публични поръчки; приемането на план-графика за публичните поръчки за съответната година от съвета на шефовете - ръководството на собствеността, в това число отдаването чартърен и предписание с активи, реализирането на прелиминарен надзор за правомерност на процеси и действия Реклама - правенето на длъжностни и поименни написания на длъжностите и правенето на система за оценка на трудовото осъществяване на чиновниците - финансовото положение, вземанията и отговорностите - образуването на средствата за работна заплата и определяне съществуването и успеваемостта на контролните действия във връзка с установяване на в допълнение заплащане - усвояването на финансови разноски Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Предприемач 2 Строителство и парцели 3 Свят Реклама - използването на системата на двоен автограф при вдишване на обвързване и осъществяване на разход - ръководството на риска - реализирането на прелиминарен надзор за правомерност на процеси и действия - подписване и осъществяване на контракти за взаимна активност Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
- в резултат на неналичието на ефикасен надзор в задоволителна степен не са обновени в целокупност системата за финансово ръководство и надзор, тактиката за ръководство на риска и вътрешни политики и процедури (част от системата за финансово ръководство и контрол) в сходство с настоящата нормативна база, в това число закона за финансово ръководство и надзор в обществения бранш, методически насоки по детайлите на финансовото ръководство и надзор,,, и.
Беше осъществена промяна на шефа на ИАМН, по какъв начин разчитате да се развива институцията, удовлетворени ли сте от работата й, управлява ли тя задоволително добре качеството, какъв вид са главните тъжби, които стигат до институцията?
ИАМН следва да се развива като главен надзорен орган в региона на медицинския надзор върху активността на лечебните заведения, като усъвършенства организацията си и покачва компетентността и потенциала си. Относно жалбите - в множеството случаи те са свързани с неудовлетворението на пациентите от предоставяната здравна помощ, липса на внимание и незадоволително добра връзка с медицинските експерти, незадоволително положителни битови условия в лечебните заведения и претенции за възнаграждение на спомагателни такси за битови условия, паркинг и така нататък Промените, които чакаме да се извършат в работата на ИАМН, целят да се усъвършенства организацията и да се увеличи броят на трансплантациите, които се осъществят в страната. Очакваме от ИАМН да бъде засилен контролът върху издаването на позволения за нови действия и откриването на нови лечебни заведения в страната.
От предходната година в обществото остана споменът за един голям скандал с трафик на органи в УМБАЛ " Лозенец " и за пререждане в листата на чакащите, какво се случва с инспекцията за тази процедура? Вие сменихте шефа, спряхте процедурата по вливане с педиатричната болница. Какво е бъдещето на болница " Лозенец " съгласно вас и какво ще се случи с Националната детска болница?
По отношение на трансплантациите на бъбрек от жив донор родствените връзки се заявяват с нотариално заверени заявления, представляващи едностранно волеизявление. ИАМН и лечебното заведение нямат пълномощия и средства да открият истинността на тези заявления. Това по наша информация се е правило от Прокуратурата на Република България и за резултатите от инспекцията няма постъпила информация.
В хода на инспекцията, осъществена от Изпълнителна организация " Медицински контрол " по сигнал за пререждане на листата за чакащи чернодробна трансплантация, е открито, че основанието за включване в длъжностен указател на ИАМН за чернодробна трансплантация е съществуването на хепатоцелуларен карцином . Касае се за пациент, за който екип от лечебното заведение стимулирано удостоверява, че положението му е сериозно и предстоящата дълготрайност на живота му без чернодробна трансплантация е до един месец. Към момента не планираме смяна в статута на болница " Лозенец ", която е университетска болница и съставлява съществена образователна база на Медицинския факултет към СУ " Св. Климент Охридски ".
По отношение построяването на Национална детска болница Министерството на здравеопазването предприе всички нужни дейности по изясняване и анализиране на обстоятелствата и събитията, имащи отношение към реализирането на плана за създаване на нова детска болница, която да дава отговор на потребностите на детското опазване на здравето. Намирането на най-хубавото и дълготрайно работещо решение по проблема е от първостепенно значение за Министерството на здравеопазването. Работна група в Министерство на здравеопазването интензивно е ангажирана с този въпрос. Оглежда се за нов терен, на който да бъде построена напълно нова детска болница. Предстои разглеждане и утвърждение на квалифицирания към този момент разбор на ИАМН по отношение на потребностите от педиатрична помощ. След като определим терен, следва планиране и пускане на същинската процедура по построяването на детската болница.
Управляващата коалиция си сложи за цел да подчертава върху майчиното и детското опазване на здравето, както и върху приходите на медиците, какво направихте по тези цели за късото време, откогато заемате поста?
Раждането и развъждането на здрави и пълноценни деца е в тясна взаимовръзка със здравето на дамите, тяхното репродуктивно държание и сигурността на майчинството. С оглед това подобряването на майчиното и детското здраве е един от целите ни в бранш " Здравеопазване ".
В Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детското здраве 2021 - 2030 година залагаме на дейна промоция на здраве и профилактика на болести, повишение на качеството и обсега на медицинските грижи, възстановяване на знанията и уменията на медицинските и немедицинските експерти, работещи в региона на майчиното и детското здраве, рационализиране на механизмите за събиране и разбор на данни и развиване на здравни и интегрирани здравно-социални услуги за предварителна защита на затрудненията при деца с хронични болести и увреждания. През последните години се следи трайна наклонност към годишно намаление на коефициента на детската смъртност - през 2014 година той е 7.4 на 1000 живородени деца, а през 2020 година - 5.1 на 1000 живородени деца. Анализът на данните за детската смъртност по класове заболявания демонстрира, че главната причина за умиранията при децата до 1 година са някои положения, зараждащи през перинаталния интервал, вродените аномалии, деформации и хромозомни аберации, заболяванията на дихателната система, заболяванията на органите на кръвообращението и външните аргументи за заболеваемост и смъртност. Структурата на смъртността по аргументи във възрастовите групи сред 1 и 18 години демонстрира, че водещо място имат външните аргументи за заболеваемост и смъртност, заболяванията на дихателната система, новообразуванията и заболяванията на органите на кръвообращението. Това постанова политиките за възстановяване на майчиното и детското здраве да са във фокуса ни. Именно по тази причина предвиждаме да разтеглим обсега на биохимичния скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с хромозомни аномалии, да създадем разбор на изпълняваните все още скрининги за деца и да преценим нуждата от въвеждането на нови, да подкрепим здравно-информационните действия, свързани с повишение на здравната просвета на подрастващите и младежите във връзка с здравословния метод на живот и предварителна защита на рисково държание, обвързвано със здравето във връзка с репродуктивното здраве, фамилното обмисляне, бременността, раждането, грижите за децата, в това число и за недоносените деца и децата с увреждания и специфични потребности.
Първите стъпки в тази посока са свързани с нарастване на бюджета на Министерство на здравеопазването за действия по националната стратегия, като планираме средствата да бъдат ориентирани предпочитано към биохимичен скрининг и промотивни действия. Направихме и промени в наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които са ориентирани главно към здравето на децата. Увеличават се двойно ехографските прегледи по време на бременността, провеждани в границите на профилактичните прегледи от експерт по акушерство и гинекология. За децата от 7 до 18 години се вкарва провеждането на профилактични медико-диагностични проучвания, като на децата на 7-, 10-, 13- и на 16-годишна възраст ще се прави проучване на кръвна картина и урина, а за 16-годишните и в допълнение проучване на кръвна захар и холестерол. Това ще даде опция за ранно разкриване и навременното лекуване на възможни отклонения в здравословното положение, в това число на положения и болести, свързани с нездравословно хранене, ниска двигателна интензивност, затлъстяване.
През миналите години ИАЛ изглеждаше като безмълвен очевидец на противозаконна реклама на прескрипторни медикаменти офлейбъл, като ивермектин да вземем за пример. Приключили ли са инспекциите за това и има ли глобени медии и фармацевтични компании? Според вас по справедливи критерии ли приблизително 300 медикаменти попадаха в забранителния лист на СЕСПА? Защо се наложи Министерство на здравеопазването да одитира СЕСПА, която се ръководи от ваша директно подчинена организация, подготвен ли е одитът на системата и какви са главните констатации в него?
Съгласно Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) ИАЛ реализира надзор върху рекламата на лекарствените артикули. Контролът се реализира в това число при постъпили сигнали от физически и юридически лица. Сигналите подлежат на разглеждане, осъществяване на инспекция на изложените изказвания и определяне на относимите обстоятелства и условия. При определяне на материали с рекламен темперамент в нарушаване на законовите условия и събиране на нужните доказателства се подхващат съответни законоустановени дейности и ограничения. С оглед осъществяване на последните ИАЛ постанова насилствени административни ограничения, в това число разпоредби за прекратяване на нарушаванията, наставления и други, а при данни за осъществяване състав на административно нарушаване се пристъпва и към формиране на административнонаказателно произвеждане в границите на компетентността на ИАЛ по ЗЛПХМ или даване на материалите на други способени органи, какъвто е Съветът за електронни медии.
Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист (СЕСПА), е предопределена да събира информация за доставени и отпуснати/продадени количества лекарствени артикули в страната. На база събраната информация системата автоматизирано генерира лист с лекарствени артикули, за които е открит дефицит. Наличието на осведомителна система не допуска индивидуалност при правенето на листата.
От старта на системата до този миг тя не беше одитирана. По тази причина и по информация на заинтригувани страни Министерството на здравеопазването предприе одитиране на СЕСПА. Участниците в процеса утвърждават въвеждането на СЕСПА, като по едно и също време с това обръщат внимание върху разпознати недостатъци в системата. Това наложи провеждането на разбор и оценка на СЕСПА. На база осъществения одит ще бъде усъвършенствана и усъвършенствана работата на системата.
Подписахте КТД със синдикати и работодатели в здравния бранш, какви провокации пред увеличението на заплатите на медицинските екипи произтичат от него и по какъв начин ще насърчите ръководените от вас лечебни заведения да доближат тези равнища?
Повишаването на виталния стандарт на служащите и чиновниците в областта на опазването на здравето е един от механизмите за повишение качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от опциите за дейно противопоставяне на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в бранша, както с привличането, по този начин и със задържането на младите експерти. За всички нас е основно да осигурим минималните стандарти, които да подсигуряват както професионалното самочувствие на медицинските чиновници, по този начин и тяхната задоволеност от ежедневната работа.
Новият групов трудов контракт планува заплатите на лекарите да бъдат нараснали с 800 лева, на експертите по здравни грижи - с 550 лева, а на останалите медицински служащи - с 200 лева Важно е да отбележим, че работодателските организации, които решат да подпишат груповия трудов контракт, имат тази правна опция да го създадат и на по-късен стадий.
Даваме си сметка, че сключването на отрасловия групов трудов контракт е първата стъпка към действителното нарастване на приходите на медицинския личен състав. Очакваме подписването на анекса към НРД за медицински действия, който планува нарастване на цените на клиничните пътеки с 25%. Това ще даде опция на шефовете на болнични заведения да усилят възнагражденията на личния състав. Необходимо ни е да получим и следваща поддръжка от държавния бюджет, с цел да можем да подсигуряваме приемането на заложените по-високи хонорари. В дейни договаряния сме с Министерството на финансите и за обезпечаването на нужния финансов запас, с цел да реализираме нарастване на приходите в ЦСМП, психиатричните структури и другите второстепенни разпоредители с бюджет към Министерство на здравеопазването. Крайната цел е постигането на по-високи, съответни на актуалния живот хонорари в бранш " Здравеопазване ".
В постковид действителността от ден на ден излиза наяве, че психиатричните проблеми ще бъдат последващо предизвикателство в системата. Това е една от най-занемарените, недофинансирани и нереформирани сфери на медицината, по какъв начин ще ги измененията?
Реформирането на психиатричната помощ в Република България е част от цялостното преструктуриране на опазването на здравето през последните години, защото доста от измененията в здравната система имат директно отражение върху обслужването на психологично болните.
Пълна промяна в системата за психиатричната грижа, както и дълготрайна политика по повод психологичното здраве на българските жители планува признатата от Министерския съвет Национална тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021 - 2030 година, като съществени цели на тактиката са: - Намаляване на заболяемостта, болестността и смъртността от психологични разстройства - Интегриране на психиатричните услуги в общото здравно обслужване (деинституционализация) - Създаване на мрежа от услуги за сложно обслужване на хората с тежка психологична болест наоколо до местоживеенето, центрове за лекуване на разстройства, свързани с метода на хранене - Развитие на детско-юношеската психиатрия, психиатрията в преклонна възраст и правосъдната психиатрия - Разработване на съответни ограничения и тласъци за привличане и задържане на експерти по детско-юношеска психиатрия, правосъдна психиатрия и психиатрия на напредналата възраст - Възстановяване на салдото сред обособените експерти и обезпечаване на сложна психиатрична грижа от разнообразни експерти - психиатри, обществени служащи, психолози, медицински сестри и санитари с създаване на съответни тласъци за привличане на дефицитните експерти - Спазване на човешките права и битка със стигмата и дискриминирането. Приоритетна задача на тактиката е промяната на парадигмата в посока на сложно биопсихосоциално и учредено на човешките права взимане на решения - така наречен лечебен алианс, или равнопоставен съюз на пациентите и техните фамилии с експертите, в който определящо значение имат емпатирането, идентифициране на персоналните полезности, разбирането и ръководството на споровете сред тях. За реализиране на триумф на осъществяването на признатата тактика е належащо създаване на необятна обществена база, което постанова включване на разнообразни институции и ведомства и нужда от целеустремено съгласуване и конвергенция на всички политики и запаси, като в тази връзка са подхванати стъпки за конституирането на Национален съвет за психологично здраве с оглед реализиране на усъвършенстване на психологичното здраве на популацията в Република България. Министерството на здравеопазването поставя старания за привличане на квалифицирани експерти, като се подхващат ограничения за нарастване на заплащането на работещите в ДПБ и възстановяване на изискванията на работа в лечебните заведения, в това число посредством възстановяване на материалната база и даване на спомагателни обществени придобивки. От 1.01.2020 година нарастването на средствата за личен състав е с 10.19% и е достигната междинната брутна работна заплата 1202 лева С Постановление на Министерски съвет №197 от 6 август 2020 година са увеличени средствата за личен състав и междинната работна заплата доближава 1562 лева, или приблизително нарастване с до 30% по отношение на началото на годината, като от 1.01.2021 година на ДПБ е обезпечена резистентност на повишаването с 30% на междинната работна заплата. Във всичките 12 психиатрични лечебни заведения са спазени условията на груповия трудов контракт в бранш " Здравеопазване " за начална съществена заплата по категории личен състав. Ежегодното нарастване на средствата за работна заплата в ДПБ демонстрира резистентност в политиката за нарастване по индикатор " Персонал " в бранша, което е причина за задържане на медицинския личен състав. Ежегодно се дефинират места, финансирани от страната, и по специалностите " Психиатрия " и " Детска психиатрия ", съгласно откритите потребности от експерти. Към сегашния миг се образоват общо 72-ма специализанти по компетентност " Психиатрия " и 7 специализанти по " Детска психиатрия ". В Националния проект за възобновяване и резистентност е очакван план на Министерството на здравеопазването " Модернизация и развиване на психиатричната помощ в България ". Основните действия, които са планувани по плана, са:
- Обновяване и модернизиране на сградния фонд на лечебните заведения от системата на психиатричната помощ за осъществени интервенции в инфраструктурата на най-малко 18 лечебни заведения, предоставящи психиатрична помощ

- Осигуряване на модерна здравна инсталация за лечебните заведения от системата на психиатричната помощ, като съответната здравна инсталация, съоръжение и обзавеждане като тип и брой ще бъдат съобразени с самостоятелните потребности на всяка конструкция, като са взети под внимание функционалностите, които извършва, съществуването на медицински експерти и разкритите структури.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР