Профил:Д-р Красимир Джинсов е ръководител на сектора по Електрофизиология и

...
Профил:Д-р Красимир Джинсов е ръководител на сектора по Електрофизиология и
Коментари Харесай

Д-р Красимир Джинсов: Ритъмно нарушение може да възникне на всякаква възраст

Профил:Д-р Красимир Джинсов е началник на бранша по Електрофизиология и кардиостимулация към отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив. Той е помощник в Медицинския симулационен подготвителен център, част от Научния институт на Медицински университет - Пловдив, и ръководител на Съсловното съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ).В професионалното си развиване е минал образования в Националната кардиологична болница и УМБАЛ " Света Екатерина " в София, както и във водещи европейски центрове в Германия, Австрия, Холандия, Унгария, Словакия и Хърватия, където е натрупал опит и познания в региона на електрофизиологията и кардиостимулацията. Притежава интернационално приет документ, удостоверяващ правоспособността му по електрофизиология, публикуван от Европейското сдружение по сърдечен темп (European Heart Rhythm Association - EHRA) и Европейското сдружение по кардиология (European Society of Cardiology - ESC).Лектор е на редица национални и интернационалните конгреси и конференции. Води семинари и обучителни курсове в региона на кардиологията, електрофизиологията и кардиостимулацията на студенти по медицина, общопрактикуващи лекари, специализанти и експерти по кардиология. Профил:Д-р Красимир Джинсов е началник на бранша по Електрофизиология и кардиостимулация към отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив. Той е помощник в Медицинския симулационен подготвителен център, част от Научния институт на Медицински университет - Пловдив, и ръководител на Съсловното съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ).В професионалното си развиване е минал образования в Националната кардиологична болница и УМБАЛ " Света Екатерина " в София, както и във водещи европейски центрове в Германия, Австрия, Холандия, Унгария, Словакия и Хърватия, където е натрупал опит и познания в региона на електрофизиологията и кардиостимулацията. Притежава интернационално приет документ, удостоверяващ правоспособността му по електрофизиология, публикуван от Европейското сдружение по сърдечен темп (European Heart Rhythm Association - EHRA) и Европейското сдружение по кардиология (European Society of Cardiology - ESC).Лектор е на редица национални и интернационалните конгреси и конференции. Води семинари и обучителни курсове в региона на кардиологията, електрофизиологията и кардиостимулацията на студенти по медицина, общопрактикуващи лекари, специализанти и експерти по кардиология. Кога сърцето излиза от темп, какви са аргументите и какво заболяване допуска това?
- Има доста типове аритмии, само че когато приказваме за " излизане от темп ", най-често имаме поради една - предсърдното мъждене. Множество фактори покачват риска от развиването на това заболяване. Сред тях са: напредналата възраст, затлъстяването, артериалната хипертония, тютюнопушенето, болести на щитовидната жлеза, клапни заболявания на сърцето и други.
Какви са признаците и по какъв начин се открива ритъмно или проводно нарушаване на сърцето?
- Симптомите могат да варират. Някои хора нямат недоволства и аритмията се диагностицира инцидентно при профилактичен обзор или при премерване на кръвното налягане с електронен уред. Тези заболели са изключително рискови, защото при тях диагнозата и лекуването могат да се забавят и болестта да се прояви с някое затруднение като мозъчен инсулт. Други пациенти имат възприятие за сърцетуптене, " прескачане " или " прекъсване " на сърцето, зной, лесна уморяемост при физически старания, гръден дискомфорт. При проводните нарушавания може да се изяви световъртеж, даже загуба на схващане. Откриването на ритъмно или проводно нарушаване става с регистрирането му на ЕКГ. За тази цел може да се употребяват елементарен ЕКГ уред по време на припадък или устройства за дълготрайно мониториране на сърдечния темп като холтер ЕКГ или имплантируеми записващи устройства (loop recorders). Някои електронни апарати за премерване на артериалното налягане, както и смарт часовници също биха могли да сигнализират притежателя им, че има проблем, който изисква уточняване от доктор.
Какво е предразположението към аритмии, кои възрастови категории са най-засегнати?
- Различни фактори и положения могат да доведат до ритъмни нарушавания. Наднорменото тегло и заседналият метод на живот са измежду главните аргументи за предсърдно мъждене, както и за други сърдечно-съдови болести като артериалната хипертония, атеросклерозата, коронарната болест. Тютюнопушенето и несъразмерният банкет на алкохол също могат да доведат до излизане от темп. Лошият надзор на кръвното налягане, развиването на сърдечна непълнота и други сърдечни болести могат да доведат до промени в структурата на сърцето, предразполагащи към аритмии, включително и животозастрашаващи.
Реклама
Ритъмно нарушаване може да възникне на всякаква възраст, от бебета до хора в напреднала такава. Честотата на предсърдното мъждене се усилва с възрастта и в случай че до 50 години то поражда при към 1% от индивидите, то над 80 години се среща при над 10% от хората. Други аритмии са присъщи при по-младите. Такива са ритъмните нарушавания, дължащи се на спомагателна проводна връзка в сърцето, както и вродените каналопатии.
Как може този развой да бъде профилактиран?
- На първо място в профилактиката е здравословният метод на живот. Това значи умерена физическа интензивност най-малко 30 минути на ден, уравновесено и разнообразно хранене с отбягване на тлъсти меса, салами и сол. Повече риба, плодове, зеленчуци, ядки и варива. Умерена и рационална консумация на алкохол: една чаша вино или 50 мл концентрат, и то не всеки ден. Контрол на телесното тегло с показател на телесната маса до 25-27 и обиколка на талията до 94 см при мъжете и 80 см при дамите. Контрол на артериалното налягане със стойности до 120-130 mmHg за систола и на LDL холестерола под 2.6 ммол/л. Не би трябвало да забравяме и постоянните профилактични прегледи, които следва да се правят всяка година от персоналните лекари, както и консултациите със експерти при нужда.
Как се лекуват сърдечни аритмии?
- Има разнообразни способи за лекуване според от типа аритмия, аргументите за нея, признаците, които провокира. Лечението би трябвало да бъде индивидуализирано съгласно потребностите на съответния пациент, съобразено с съпътстващите му болести и характерните опасности, които той/тя има. Специалистът може да предложи лекарства, електрофизиологично проучване и катетърна аблация, слагане на пейсмейкър или друго имплантируемо сърдечно устройство, както и композиция от разнообразни способи на лекуване.
Какви би трябвало да бъдат главните стъпки в региона на електрофизиологията, които да залегнат в Националния кардиологичен проект?
- Трябва да има три съществени стълба. Първият е профилактиката. Трябва да направляваме рисковите фактори, водещи до аритмии и други сърдечно-съдови болести. За задачата ще са нужни осведомителни акции, които да покачат здравната просвета на популацията, както и повече законови ограничавания на нездравословните привички като тютюнопушене и консумация на алкохол. Вторият е навременната диагноза. Както споделих, някои аритмии могат да протичат безсимптомно и забавената диагноза и лекуване могат да доведат до инвалидизация, даже да бъдат съдбовни за пациента. Затова е извънредно значимо да има работещи стратегии за скрининг при рисковите популации, посредством които аритмиите да се откриват в точния момент и да се стартира съответна терапия. Последният дирек е опцията за модерно лекуване. Пациентите би трябвало да имат достъп до последните достижения на здравната просвета и в България да получат терапия, която биха им предложили в останалите страни от Европейския съюз.
Реклама
Ако желаеме този проект да проработи, да понижим заболеваемостта, инвалидизацията и смъртността от сърдечно-съдови болести, първо би трябвало да си променим мисленето. Хората и ръководещите би трябвало да осъзнаят, че здравето е най-ценният ни запас и е належащо да влагаме в него. Средствата, които отиват за опазване на здравето, не са разход, а инвестиция, която се отплаща с по-здраво население, което живее по-добре и по-дълго и води страната към стопански и културен разцвет.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР