Професор от Истанбулския университет разкри тревожна информация, свързана с екосистемата

...
Професор от Истанбулския университет разкри тревожна информация, свързана с екосистемата
Коментари Харесай

Турски професор бие тревога: Морското дъно на Босфора е токсично

Професор от Истанбулския университет разкри тревожна информация, обвързвана с екосистемата на Босфорския пролив. Рискът за човешкия живот е голям, сподели проф. Гюлшен Алтуг, представена от „ Хюриет дейли нюз”.

Тя е специалист по морска биология. Алтуг сподели, че морското дъно на Босфора е цялостно с риболовни принадлежности, което крие заплаха за морските типове и за индивида. На дъното, по думите ѝ, има огромни количества олово, което във времето се разтваря в солени води.

Оловото от такъмите, употребявани за лов на риба, може да повлияе отрицателно на хабитата на рибата. „ Когато ядем тази риба, ние одобряваме в организма си канцероген”, съобщи Гюлшен Алтуг. Местният продавач на въдици Серкан Есер съобщи, че всеки месец продава повече от 100 кг грузило за въдици.

Падналите във водата принадлежности от въдиците по никакъв начин не са безобидни за екосистемата, тъй като с струпване по морското дъно се събират тонове олово. Вреда на екосистемата нанасят освен феновете рибари, само че и експертите. Проф. Гюлшен Алтуг сподели, че би трябвало да се обърне съществено внимание на този проблем. Босфорът, който разделя европейската част на Турция от азиатската, е обичано място на мнозина за лов на риба. Цената на това наслаждение обаче може да се окаже висока.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР