Професор Николай Радулов влезе в 47-ия парламент от партия „Има

...
Професор Николай Радулов влезе в 47-ия парламент от партия „Има
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов пред ФАКТИ: Пълна подкрепа към кабинета на Асен Василев не сме обещавали

Професор Николай Радулов влезе в 47-ия парламент от партия „ ИТН “, само че откакто водачът на групировката Слави Трифонов отдръпна поддръжката си от кабинета, напусна партията. Заедно с още няколко депутати той излезе от Има Такъв Народ и стана самостоятелен народен представител. През почивните дни групата на самостоятелните депутати води диалози с Асен Василев, който в качеството си на претендент министър председател на „ Продължаваме промяната “ получи мандат от президента Румен Радев да сформира държавно управление. Как е протекла срещата и какво е обсъждано. Ето какво показа проф. Радулов пред ФАКТИ.

- Г-н Радулов, по какъв начин протече срещата с „ Продължаваме промяната “ в лицето на Асен Василев и Кирил Петков?
- Срещата мина много градивно. Около 2 часа разговаряхме. Там беше и шефът на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “. Спряхме се и се обединихме към няколко общи целта, които за нас особено, имам предвид хората, които напуснахме „ ИТН “, са доста значими.

- Нека ги конкретизираме…
- Борба с корупцията, самостоятелна енергетика, основаване на модерни и необременени специфични служби. А също по този начин и нещо, което за мен е доста значимо - цифровизация на целия бранш сигурност. Модерните служби за сигурност в другите страни са надалеч напред, в случай че ги съпоставим с нашите.

- Защо се приказва за небосвод от 6 месеца – това е времето до края на годината?
- Това е небосвод, който да покаже на всички, че тъкмо това ръководство е качествено и дейно. Когато се слагат краткосрочни цели и задания, може да се види дали те се извършват. Така ще се избегнат обвиняванията, че нищо не се прави, че няма никакви резултати. Както, в действителност, се приказва и в този момент от ГЕРБ.

- От ваша страна, имам предвид самостоятелните депутати, поеман ли е ангажимент за безпрекословна поддръжка на кабинета?
- Пълна поддръжка не сме обещавали. Ние сме се обединили към тези и още цели. Ако би трябвало да се поддържа нещо, което не е обвързвано с тези цели, ще го обсъждаме в допълнение. Няма да има автоматизирано гласоподаване както бе в групата на „ ИТН “, каквото ни се постановяваше да вършим.

- А за какво толкоз време го правихте…
- Това е методът на деяние, който е въведен в парламентарната група на „ ИТН “. Дава се предписание и се гласоподава. Но, доколкото разбирам, такава е и обстановката в ГЕРБ, и във „ Възраждане “, както и в Българска социалистическа партия. Просто ние сме хора, на които подобен метод не ни задоволява. Имаме свое мнение по избрани доста значими въпроси и не сме склонни да вършим повече взаимни отстъпки.

- По време на диалозите с „ Продължаваме промяната “ обсъждана ли е кандидатурата на Бойко Рашков за началник на антикорупционната комисия? Вие какво мислите?
- По принцип е коментирано, че е належащо първо да се назначи началник на КПКОНПИ преди да е минал новият план за закон. И това е по този начин, тъй като е като „ писано предписание “ в науката за ръководство на смяната. Какво имам поради - смяната би трябвало да се поддържа от управлението на една конструкция, тъй като другояче тя доста постепенно и от време на време несполучливо се случва. Говорено за опцията Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, само че не се подценяват и други благоприятни условия.

- Имена за министри в новия кабинет на Асен Василев обсъждахте ли?
- Не. Не сме коментирали нищо, което да е обвързвано с персони. Първо считаме, че би трябвало да се обединим към концепцията и това по какъв начин ще работи кабинетът, по-късно да забележим какви са действителните благоприятни условия този кабинет да бъде гласуван и тогава ще си приказваме за персони.

- Но от думите ви досега разбирам, че кабинетът ще разчита на плаващо болшинство. Това дава неустановеност и какъв брой може да издържи едно държавно управление в такава обстановка?
- От наша страна болшинството не е плаващо, тъй като главните задания, които ще бъдат импортирани в този интервал от 6 месеца, са тези, които ви споделих, а ние тях ги поддържаме. Пак споделям, че не сме поемали ангажимент за цялостна поддръжка, няма да има и автоматизирано гласоподаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР