Професор Николай Овчаров и Младен Станев от Асоциация на българите

...
Професор Николай Овчаров и Младен Станев от Асоциация на българите
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Стартират разкопките на светилището на Орфей при Татул


Професор Николай Овчаров и Младен Станев от " Асоциация на българите по света " показаха във Варна резултатите от присъединяване си в 5-я конгрес по археология на Евразийските степи в Казахстан, който се организира от 11-ти до 14-ти октомври.

След завършването на влиятелния теоретичен конгрес в продължение само че седмица проф. Николай Овчаров и Младен Станев са посетили редица значими обекти в днешните Казахстан и Узбекистан. По този метод те не престават изследванията, водени от тях години наред на територията на Централна Азия.

В момента дружно с Посолството на Монголия у нас се възнамерява експедиция в Алтайските планини - едно от дребното места, в което са оживели същински шамани. Видният български академик разгласи от Варна, че започват разкопките на светилището на Орфей при Татул, като акцентира, че това е една значима и добра вест.



Ето какво още описа през днешния ден проф. Овчаров:

" След дългогодишното спиране още веднъж стартират разкопки на един от знаковите обекти на българската археология – светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско. Както е известно, то бе разкрито през първите години на XXI в. от моя екип. Това е обожествен още в каменно-медната ера скален масив, чиито връх в късната бронзова ера е обработен с длета и трансфорат в изявен мегалитен монумент. На най-високото място е изсечен бездънен каменен саркофаг. Изказана е догадка, че това е действителния или алегоричен гроб на именития артист и основен тракийски воин Орфей.

Основание дават непокътнати исторически сведения за неповторим траурен бит на царете в Родопите, изцяло отличаващ се от могилните гробници на владетелите в равнините. Те са полагани в пещери или на върха на скали, с цел да бъдат медиатори сред боговете и хората. Освен Орфей, по този начин е заровен и починалия в Троянската война от ръцете на Одисей цар Резос ".



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР