Професор Агнешка Легуцка е един от водещите експерти по въпросите

...
Професор Агнешка Легуцка е един от водещите експерти по въпросите
Коментари Харесай

Може да дойде нов Пригожин: експерт за страховете на Путин

Професор Агнешка Легуцка е един от водещите специалисти по въпросите на Русия в Централна Европа. Тя е част от екипа на Полския институт по интернационалните връзки. Кореспондентът на Дъждовни води Константин Егерт беседва с нея за това дали Полша се опасява от нахлуване на " Вагнер " от Беларус, дали Путин се опасява от протеста на Пригожин и дали Западът може да повлияе на събитията в Русия.

Дъждовни води: ВеднагаследсъобщениятазапреминаванетонаЕвгенийПригожиничастотнаемницитена частната армия  " Вагнер " къмБеларусполскотоправителствозаяви, чещеукрепидопълнителноизточнатаграница. ВъзможнолиеВаршавадасестрахува, че " вагнеровците " щенападнатПолша?

АгнешкаЛегуцка: Спомняме си по какъв начин през предходните години Александър Лукашенко съзнателно вкарваше мигранти от Близкия изток в Беларус, с цел да ги трансферира през границите на Полша, Литва и Латвия. Той съзнателно ни предизвика, искаше да сътвори безпорядък на източната граница на НАТО. Но мигрантите не бяха въоръжени. А в този момент да си представим, че наемниците на ЧВК " Вагнер " ще дойдат на границата и ще стартират да стрелят по нас? Как ще реагират нашите граничари? В последна сметка, от една страна, това не е постоянна войска, а от друга - в действителност нахлуване на полска територия. Полското държавно управление не може да не вземе поради опцията за сходно развиване на събитията.

Проф. Агнешка Легуцка, водеща експертка по въпросите на РусияСнимка: Privat

Дъждовни води: СледбунтанаПригожинмнозинаговорятзаотслабваненарежиманаПутин. МогатлисегаЗападътиНАТОдаповлияятнасъбитиятавРусия, даокажатнатисквърхуПутин?

Легуцка: Според мен Западът не разполага с принадлежности за влияние върху съветския режим от вътрешната страна. Той просто би трябвало да продължи да оказва помощ интензивно на Украйна - с оръжия, икономическа и филантропична помощ. Украйна би трябвало да бъде изцяло освободена от съветската окупация.

Режимът на Путин е опасност освен за Украйна, само че и за страните от НАТО, изключително за тези от източния фланг, като Полша и балтийските страни. Освобождаването на всички окупирани територии би засилило и сигурността на НАТО. Ако Украйна завоюва войната, може би нещо ще се промени в Русия.

Дъждовни води: Невиждателипротиворечиетук? Предибунтавсичкиказваха, ченищонеможедасенаправисПутин, защототойужесилениимаподкрепавстраната. Сегавсичкиказват, четойеслаб - новъпрекитованищонеможедасенаправи?

Легуцка: Ще повторя: би трябвало да оказваме помощ на Украйна по всевъзможен начин, без да мислим за последствията от украинските победи в Русия.

Дъждовни води: НоПутинимадемографскопредимство - населениетонаРусияетрииполовинаилидоричетирипътиповечеоттованаУкрайна. КремълявноочаквастечениенавреметодаизтощиУкрайнаиЗападаипотозиначиндапостигнесвоето.

Легуцка: На доктрина това е по този начин. Но на процедура разполага ли Путин с това време? Бунтът на Пригожин сподели, че Путин към този момент не обезпечава или най-малко не изцяло ползите на съветското висше управление. За мачото, като какъвто постоянно е желал да наподобява, Путин е прекомерно нерешителен. Той постоянно се опасява от нещо. От новата готовност да вземем за пример, тъй като миналогодишният опит сподели какъв брой непопулярна е тя. Страхът от загуба на властта сковава Путин и обезсилва преимуществата, които режимът наподобява има, в това число демографското предимство, което споменахте.

Путин не е Сталин, въпреки че се пробва да употребява детайли на сталинизма. Но в този момент ръководещата администрация все по-малко ще се опасява от него. Те скоро ще осъзнаят - в случай че към този момент не са го създали - че всеки миг на сцената може да се появи нов Пригожин. И този нов Пригожин може да провежда бунт, който да се окаже сполучлив.

През 2011 Пригожин сервира храна на Владимир ПутинСнимка: Misha Japaridze/AP/picture alliance

Дъждовни води: Акаквощестане, акосегатойзапочнедаобвинявавпредателствоидавкарвавзатворанякоивисокопоставенислужители, напримергенералСуровикин?

Легуцка: Ако Путин желае терорът да вземе връх, за какво Пригожин е към момента жив? Защо управляващите раздават медали на ростовските служители на реда, които избягаха, когато се появиха " Вагнер "? Дори някой да бъде вкаран в пандиза, това няма да промени обстановката радикално. Путин ще би трябвало да си заплати за лоялността, а той не разполага с толкоз доста пари, колкото преди. А и се обрисува 2024 година, когато ще се проведат така наречен " президентски избори ".

Дъждовни води: ИкаквопречинаПутиндагипроведепосъщияначин, кактовсичкипредишни - посъществоданеучаствавтяхивсепакда " завоюва "?

Легуцка: Популярността на Путин пада и ще продължи да пада. Всъщност през днешния ден Пригожин евентуално е толкоз известен, колкото и Путин, в случай че не и повече. В очите на елита Путин към този момент не е поръчител за непоклатимост. Това сигурно ще се отрази през 2024 година.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Как Евгений Пригожин стана милиардер

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР