„Професионални” – така изпълнителният директор на сливенската болница д-р Васил

...
„Професионални” – така изпълнителният директор на сливенската болница д-р Васил
Коментари Харесай

След смъртта на майка: Шефът на МБАЛ-Сливен не вижда грешка при раждането

„ Професионални” – по този начин изпълнителният шеф на сливенската болница доктор Васил Петров дефинира дейностите на сътрудниците си, израждали детето на 33-годишна родилка, която по-късно умря. Близките й винят екипа, че е нанесъл извънредно тежки контузии на дамата, които в последна сметка може да са лишили живота й. Медицинският одит и РЗИ не престават инспекциите си в лечебното заведение.

Според думите на самата родилка, върху корема й безусловно е било скачано. „ Ако е имало толкоз жестоко отношение, щеше да има контузии. Скенерът демонстрира, че няма пострадвания по гръдната клетка. По време на раждане болките на родилката са доста огромни и не възприемат съответно всички дейности, които се случват към тях”, разяснява доктор Петров.

Той акцентира, че няма да санкционира никого, до момента в който не бъде открита виновност. Според него до съдбовния белодробен отток се е стигнало поради заболяване, което не е било открито в точния момент.
Причините за гибелта на родилката в Сливен – неразбираеми (ОБЗОР) Националният съветник по акушерогинекология отхвърли коментар по тематиката
Междувременно дребната Мария към този момент е без мозъчен отток, само че остава с пареза на рамото и не движи едната си ръка. Д-р Таня Праматарова уточни, че това може да е резултат от раждането. След стабилизирането на бебето, то ще бъде преместено в София, където ще се вършат опити за лекуване и оживление.

Има ли стандарт на родилната грижа

Трябва да се подсигурява, че една родилка ще получи еднообразно отношение и еднообразно качество на грижата както в София, по този начин и в Сливен и на всички места другаде у нас. Голям риск съставляват опитите да се ползват избрани АГ способи в несъответствуващи за задачата обстановки или по погрешен метод. Това разясниха в студиото на „ Тази сутрин” две опитни акушерки – Йоана Станчева и Надежда Стаменова.

Според Станчева описваното от хиляди родилки „ скачане” е т.нар способ „ Кристалер”, който е като цяло непризнат, а най-малко във Франция, Испания, Дания и Словакия е и неразрешен. За разлика от използването на форцепс, този способ няма логаритъм на използване и дори не е проучен в елементи, тъй като международните организации го считат за прекомерно нападателен.

Именно по тази причина и тази намеса не се разказва в историята на болестта.
Снимка: bTV
„ Основният проблем е неправилното използване на „ Кристалер”, счита Стаменова. По думите й методът може да се окаже животоспасяващ за детето, само че фактически Световната здравна организация към този момент не предлага използването на експресия върху матката.

Тя добави, че са нужни систематични старания при подготовката на фрагменти, с цел да намалее прочувственото принуждение и да се ползват по-широко практики от XXI век в родилната грижа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР