Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството

...
Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството
Коментари Харесай

60% от днешните първокласници ще упражняват професии, които още не са създадени

Професионални гимназии от Североизточна България образоват младежи дуално в партньорството с над 100 компании. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Шумен на конгрес „ Възможности за пазара на труда в Североизточна България “ с присъединяване на министър-председателя акад. Николай Денков.

По думите му се приготвят промени в Закона за професионалното обучение и образование и осъвременяването на листата на специалностите, като задачата е да се ускори и да се усъвършенства връзката сред просветителните институции и бизнеса.

Пред участниците във форума министър Цоков акцентира, че огромна част от политиките на министерството на образованието и науката през последните години са ориентирани към подсилване на връзката сред образованието и бизнеса. Развиват се проучвателен университети, в които връзката с бизнеса е още по-голяма.

“В нашите висши учебни заведения има кариерни центрове, а една от най-успешните стратегии в последните години е тази за студентските практики ”, сподели проф. Цоков.

Министърът заяви, че следва тя да бъде надградена с модул за дуално образование във висшето обучение. Той е извънредно значим, тъй като ще даде опция да се интегрира образованието на студентите с развиването на стопанската система, сподели проф. Цоков.

“Около 60% от днешните първокласници ще упражняват специалности, които още не са основани ”, акцентира той, като се базира на данни от изследване извършено във Англия. “Очаква ни промяна във всички области на живота и ние би трябвало да подготвим днешните възпитаници за това, като им дадем най-хубавите благоприятни условия за реализация ”, добави още проф. Цоков.

По време на форума бяха показани политиките и ограниченията на държавното управление, ориентирани към поддръжка на работодатели и работещи за превъзмогване на недостига на работна ръка, за стимулиране на вложенията и за адаптиране на работната мощ в района. В събитието, проведено от Министерството на труда и обществената политика, се включиха министър Иванка Шалапатова, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, специалисти от държавните ведомства и работодатели. Гост бе и посланикът на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок. В полемиките участваха и зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Мариета Георгиева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР