Професионалната гимназия по механотехника Юрий Гагарин“ в Русе отбелязва един

...
Професионалната гимназия по механотехника Юрий Гагарин“ в Русе отбелязва един
Коментари Харесай

Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“ в Русе стана 100 години

Професионалната гимназия по механотехника „ Юрий Гагарин “ в Русе отбелязва един век от основаването си през 2022 година. Кулминацията на тържествата е през днешния ден, като от 16.00 часа в Доходното здание стартира и театър отдаден на учебното заведение.

Сред формалните посетители на събитието бе и регионалният шеф Анатоли Станев. „ През миналия век вашето образователно заведение освен е посочило качествата на преподавателите и учениците си, само че и е потвърдило какъв брой огромна потребност имаме от подобен вид образование и експерти в областта на механотехниката. Темповете, с които вашата активност се развива, са извънредно бързи и динамични, само че се веселя, че всички вие без проблем успявате да се адаптирате към новото време и продължавате да създавате можещи, знаещи и умели фрагменти на пазара на труда “, сподели регионалният шеф. „ Пожелавам на всички вас да сте мощни, борбени и несломими, да постигате задачите си и тъкмо както патронът на гимназията ви Юрий Гагарин да се стремите към звездите “, добави още Анатоли Станев пред присъстващите.

Празничният ден стартира с водосвет за триумф на образователното заведение, отслужен от отец Милен от храма „ Всех Святих “. Състоя се и среща на випуските, в която участваха над 150 души от разнообразни генерации. Сега в учебното заведение се образоват общо 180 възпитаници от 8 до 12 клас в общо 10 паралелки. Тази година зрелостниците, които приключват, са 36. Възпитаниците на гимназията се образоват в две паралелки: „ Електрически транспортни средства “ и „ Топлотехника “. Училището приготвя отлични експерти в областта на автотранспортната техника и енергетиката. Учениците непрекъснато вземат участие в национални надпревари, като те имат и забележителни спортни достижения, най-много във футбола, волейбола и хандбала. Преподавателите и учениците на гимназията са взели участие и в реализирането на голям брой планове, свързани с подобряването на образователната среда.

Началото на школото датира още от далечната 1919 година. Тогава под управлението на Русенската търговско-индустриална камара стартира провеждането на курсове за младежи, приключили гимназия, за придобиване на приблизително техническо обучение. Окуражени от резултатите на курсовете, членовете на Камарата вършат предложение до Министерството на търговията, индустрията и труда курсовете да прераснат в учебно заведение. Предложението е признато и Русенската търговско-индустриална камара под управлението на известния фабрикант и банкер Атанас Буров, който се заема с намирането на краткотрайна постройка за настаняване на учебното заведение. С решение на комерсиалната камара в Русе се взима решение да се употребяват постройките, пространствата и машините на Дунавската флотилия. С решение на Камарата от 27 септември 1921г. се дефинира датата 1 октомври за разкриване на образователната година със същото решение се дефинира и шеф на приблизително механо-техническото учебно заведение инж. монтьор Георги Ненов от Русе, приключил машинно инженерство в Кронщад, Русия. Училището дава опция на младежите в града и района да получат съвременно и качествено образование от потвърдили се преподаватели с влиятелно обучение. Сред първите учители са Тодор Стоилов, инженер-механик, специализирал в Берлин; Георги Иванов – инженер, приключил в Мюнхен; Георги Църовски учител по математика, помощник от Софийския университет и други високо образовани експерти. На 23 октомври 1921 година публично с водосвет е намерено първото механо–техническо учебно заведение в град Русе. Интересът е огромен и заради нараствания банкет на възпитаници се постанова пренасяне в други негодни за образователни цели здания, което води до утежняване качеството на образование. Започва да се приказва даже за закриване на учебното заведение и заплахата това се случи е действителна. Свиква се заседание на Камарата и след обстойни диспути се стига до безапелационното решение за опазване на учебното заведение и изграждане на лична постройка. Русенската градска община отпуска безплатно едно от най – хубавите места. Теренът се намира при започване на градския парк и е с повърхност 16 дка. Средства за градежа са обезпечени както от страната по този начин и от Камрата. Новата постройка е проектирана от проектант Радослав Радославов от гр. Русе, а градежът на първа постройка, за теоретични познания, стартира през 1924г. На идната 1925г. се построява и работилницата. Работилницата включва ковачно, шлосерно, стругарско, леярско и инструментално поделение.

Сред формалните посетители бяха още заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева, кметът на Община Русе Пенчо Милков, неговите заместници Димитър Недев и Енчо Енчев, началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева, заместник-ректорът по развиване, съгласуваност и продължаващо образование на Русенския университет проф. доктор Пламен Даскалов, доцент доктор Асен Асенов – декан на Транспортен факултет към Русенски университет, Гицка Харизанова, която е ръководител на Регионален профсъюз „ Образование “ към СРС на КТ „ Подкрепа “ – Русе, Пламен Атанасов, който е ръководител на общинската организация на Синдиката на българските учители към КНСБ, както и голям брой представители на други държавни и локални институции и бизнеса.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР