Проф. Вили Лилков е кандидат за кмет на София, номиниран

...
Проф. Вили Лилков е кандидат за кмет на София, номиниран
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков пред novini.bg: Убеден съм, че ГЕРБ ще имат своя кандидатура за кмет на София

Проф. Вили Лилков е претендент за кмет на София, номиниран от предприемчив комитет. Вили Лилков беше четири мандата общински консултант в Столичен общински съвет (1999 – 2014 г.), зам.-председател на СОС и депутат в 43-то Народно събрание. Съосновател е на ДСБ, ръководител на Софийската организация на партията (2013 - 2017), след което се отдръпва от политиката, само че резервира публичната си интензивност и постоянно показва позиции по значими проблеми на Столична община и настоящата политика. Завършил е с отличие инженерна физика със специализация нуклеарна техника. Доктор е по неутронна физика към Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (БАН). Защитил е и научната степен лекар на техническите науки в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “, където е професор по физика. Ръководил катедра „ Физика “ в МГУ повече от 15 години.

-  Проф. Лилков, предприемчив комитет издигна вашата кандидатура за кмет на столицата, само че някои съперници не пропущат да напомнят, че към този момент сте се явявал на кандидат- кметски избори – несполучливо. Какво се случи тогава, по какъв начин си обяснявате ниския резултат?

- Аз приех  да бъда претендент на останалата зад полезностите си десница, тъй като не желая да сключа тази договорка. От друга страна, София ме интересува.

Имам опит, познавам общината и нейните проблеми и съм подготвен с същински решения!

Не мисля, че да си втори на избори за кмет в София в избори със сериозна конкуренция, е крах. Аз съм положителен човек и класирането си го схващам като добра стартова позиция за втори опит. А тогава фактически имаше проблеми, тъй като противоборставата и различията в десницата бяха доста мощни и от това пострада акцията ми. Сега е доста, доста по-различно!



-  По-скоро ще Ви помогне, или ще Ви попречи фактът, че бяхте дълги години общински консултант от ДСБ и Ви свързват с „ проваления ” временен интервал?

- Първо така наречен " провален преход ", както го определяте, беше провален точно от схемите на някогашната номенклатура и избрани среди в Държавна сигурност. Затова съм уверен, че

не би трябвало да се допусне опитът им от насъбраната посредством престъпни схеми икономическа власт, да се трансформира още веднъж в политическа,

което в действителност управлението на Политическа партия и Демократична България се пробват „ да пробутат “ на десните гласоподаватели, които обаче имат инстинкт за това и реагират.

Аз съм горделив с работата си като общински консултант. През по-голямата част от мандатите си бях твърда и способена съпротива на неприятните политики и практики. Бях даже избран през 2007 година след две анкети (между публицисти, отразяващи работата на общината и самите общински съветници) за най-хубав оратор и най-активен в работата. Горд съм с това! Казвам го обществено за първи път, тъй като знам какъв брой значимо е това за човек, който претендира да управлява столицата. Кметският пост не е място за опити – за него се изискват характерни знания и опит. Като общински консултант натрупах освен скъп опит за ръководството и знания за проблемите на София, само че и съумях да реализира съществени решения в интерес на града и на софиянци. За моите начинания за София ще би трябвало да отделите доста място в медията. Ето единствено един образец. Макар и в съпротива на за интервала 2007 – 2014 година аз имам импортирани 72 отчета в СОС с взети позитивни решения, а цялата политическа група на е внесла единствено 41 отчета.

- Ядосвате ли се или пък не, че към този момент загатват името Ви и като човек на, по какъв начин ще обясните на гласоподавателите това?

- Това не е съществено, даже недоумявам какво имат поради. Аз имам позиции и ги не отстъпвам.

А в случай че има съмнения, че съм скрита кандидатура на за тези избори, ще им се наложи скоро да замълчат, тъй като съм уверен, че ще имат своя кандидатура.

Ама кой ще помни, какво са говорили преди, значимо е в този момент да се хвърлят подозрения и обвинявания. После ще измислят друго. Сега се сещам, че един мастит публицист тези дни обстойно и нашироко споделя, че съм специализирал в Обединения център за нуклеарни проучвания в Дубна, Русия, а там видите ли са ходили единствено тези, които са били правилни на комунистическия режим. Внушението е ясно – „ абе, има нещо мрачно към този човек! “. Нека поясня – там отидох за първи път през 1990 година, поканен бях да правим взаимни научни опити в една от най-реномираните лаборатории по неутронна физика в света. Повтарям, в света, тъй като с моя началник на докторантурата проф. Кирил Крежов – тогава шеф на Атомния център – и с сътрудници от Българска академия на науките изградихме неповторим спектрометър за поляризирани неутрони в изследователския нуклеарен реактор в София и трябваше да тестваме наши мостри и на други установки. А да те поканят в Дубна, не е като да отидеш на екскурзия. Там канят хора за правене на висока просвета. Аз се гордея, че след това бях канен още два пъти и че там работеха едни от най-хубавите български физици и инженери!

- Познавате чудесно общинския живот в София. Какво е това, което най-вече не Ви харесва и бихте трансформирал, в случай че спечелите конкуренцията наесен?

- Ще трансформира темпото на развиване на общината.

За страдание София към момента живее в ХХ век.

Занемарени са огромните устройствени планове, мисленето на администрацията е „ мандатно “, би трябвало да се „ разчупи “ моноцентричния модел на града и да се преструктурират огромните региони посредством основаване на мини градски центрове. Старите индустриални зони, някои от които безусловно деградират, би трябвало да се трансфорат в нови и съвременни зони за живеене, бизнес, спорт, със съответната паркова среда, културна и спортна инфраструктура и така нататък Ще работя за основаване на мощна „ зелена “ връзка на София с планините и нещо доста значимо – ориентиране на повече вложения в северните територии на общината, за тяхното модернизиране и в същото време понижаване на строителния напън върху южната част. И да не забравяме, че доста от направеното в Столична община се дължи на бизнеса, а той се нуждае от поддръжката й. Трябва да се основат условия бизнесът да се разгърне, само че общината е длъжна да му основава фронт, да го насочва и да му оказва помощ, а не да го рекетира!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР