Проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на ЦИК, в интервю за

...
Проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на ЦИК, в интервю за
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Сглобката ще се крепи, докато се реши проблемът с Близкия изток, където става все по-страшно

Проф. Михаил Константинов, дълготраен заместник-председател на ЦИК, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Проф. Константинов, каква оценка бихте сложили вие на ЦИК за организацията на локалния избор? 

Нормална оценка. Да кажем 4-.  

4-? 

Да. Което е добра оценка. 

Така е, да. Въпреки че знаете, имаше още веднъж много проблеми с машините и с машинното гласоподаване. Дали се обърка народът какво тъкмо да прави, съгласно вас? Видяхме, изборната интензивност не беше по никакъв начин висока. 

Тя няма по какъв начин да е висока, като за три години правихме шест пъти избори. Просто не вървят да гласоподават, тъй че не виждам каква висока интензивност да чакаме. Напоследък на национални избори гласоподават тъкмо по 2,7-2,8. Така че сега това излъчва българският народ – към 40% изборна интензивност.  

Какви очертания се чертаят сега от тези резултати? Накъде отива България, какви пътища поема? Имаме смяна.

Нищо фрапантно не е променено. Специално на първия тур нямаше никакви изненади от това, което се очакваше. На втори тур видяхме някои несъмнено изненадващи резултати. Някои дългогодишни кметове не съумяха да се класират. Тук имам предвид Община Кюстендил, Община Пазарджик и други по-малки. Но в последна сметка, няма безконечни ръководства. Самият ГЕРБ към този момент навърши 18 години на власт и стартира да отстъпва някои от позициите си. Така че неща да кажем още един път – нищо трагично не се е случило, животът продължава. Хората са изтощени от избори и 4 от всеки 10 от тях отиват да гласоподават. 

Видяхме в София в действителност беше доста забавно, до последно не знаехме действително кой ще бъде кмет на столицата, тъй като резултатите на господин Терзиев и госпожа Григорова бяха доста, доста близки като цяло. 1% и няколко хиляди гласа. Заради този проблем с машините съгласно вас належащо ли е да се направи едно ново преразглеждане на всички гласове? 

Като цяло изненади няма. България си се развива обикновено. Ще забележим какво ще създадат новите кметове и новите общински препоръки и да им пожелаем сполучлива работа. Стига с тоя драматизъм, нищо изключително не се случва в България. Страшните неща се случват отвън България. 

Да, и геополитиката беше намесена в локалните избори, като казахте отвън България. 

Как да не се намеси?! 

Искам да посочи един доста значим факт, който тук някак си се прескача. Ниска интензивност, та ниска интензивност. На 29 октомври гласоподаваха малко над 2,7 милиона души. Така, я да забележим какъв брой са дали своят вот на 11 юли 2021 година, т.е. преди повече от три години, преди повече от две години, освен това на парламентарни избори – още веднъж 2,7 милиона души. На последните четири-пет избора, национални, гласоподават по 2,7-2,8 милиона души. Така че въобще не може да приказваме за ниска изборна интензивност особено на тези избори, а за една трайна наклонност. В момента това е максимумът – 2,7 милиона. Повече българи не желаят да гласоподават. 

Откъде идва съгласно вас това отвращение? Ето, имаме смяна в столицата най-много, в една Варна също по този начин, нова партия е на власт – " Продължаваме промяната “. 

Първо желая да кажа, че този резултат – към 40% изборна интензивност, е присъщ за цяла Западна Европа, с дребни изключения. В Германия гласоподават малко повече, другояче общо взето, дори някъде гласоподават 30% от гласоподавателите. Просто хората са отвратени, не от демокрацията въобще, само че да кажем от този анекдот народна власт, който ние практикуваме. Те гласоподават като луди, по три-четири пъти на годината при нас, хайде да са по два-три пъти, и не виждат основна смяна нито в метода си на живот, нито в качеството на нашите политици. И те към този момент напълно основателно вземат решение, че няма смисъл да гласоподават. И по този начин изводът е, че в последните три години близо гласоподават 2,7-2,8 милиона българи. На първи тур на тези избори на 29 октомври гласоподаваха също толкоз – 2,7. Няма доста, няма малко. Толкова са българите, които гласоподават. 

И в случай че погледнем отново към София, там, знаете, бяха доста близки резултатите. Преди малко аз ви попитах нещо, само че несъмнено не ме чухте – при тези близки резултати сред Васил Терзиев и Ваня Григорова съгласно вас редно ли е да се изиска още веднъж броене на гласовете? Защото имаше и сходни мнения. 

Според мен това е резултатът, само че в случай че желаят, имат право, т.е. могат да изискат сходно нещо и в случай че съдът реши, Върховният административен съд, той ще подреди наново броене. Слава богу, бюлетините се пазят, постоянно може да се направи инспекция. Аз не мисля, че има основни неточности при преброяването. 

Поставихте оценка " Добър “ 4 на изборния развой и организацията му. А какво бихте споделили за сглобката, тази сглобка, която толкоз доста се разяснява? Бойко Борисов много остро разкритикува тази сглобка от Пловдив. 

Не, вижте, мен мненията на политиците, искрено казвано, не ме интересуват, тъй като те днеска споделят едно, на следващия ден – друго. 

Ами по този начин е, виждаме го всеки ден, да. 

С тази сглобка двете съществени политически сили ще имат общо 37 общински съветници в София. Чух, че един от видните политици на " Промяната “ твърди, че нямало да има сглобка в София. Тогава желая да му кажа, щом няма да има сглобка в София, ще би трябвало да направи коалиция или с Българска социалистическа партия, или с " Възраждане “ – да си избере какво тъкмо желае. Значи пред спечелилия в тези избори, който е ПП-ДБ, са тези две благоприятни условия. Подобна коалиция от 37 общински съветници – в случай че играят дружно с ГЕРБ-СДС. Коалиция с 32 общински съветници – в случай че играят с Българска социалистическа партия. И коалиция с 31 общински съветници, в случай че играят с " Възраждане “. Това са опциите. Други такива настоящи обединения аз не виждам. Напомням, че общинските съветници в София са 61, тъй че 31 е най-малкото допустимо болшинство. 

Въобще, комплицирани задания и пъстър локален парламент в действителност. Имаме ли патова обстановка сега в столицата?

Не, въобще, въобще не е патова. Това, че някои назовават ръководството " не коалиция “ и си измислят някакви термини, това са приказки. Очевидно България се ръководи от коалиция. Как ще я назовават си е тяхна работа. Това е настояща коалиция, която на всичкото от горната страна, се поддържа и от Движение за права и свободи и имат конституционно болшинство, което не се е случвало толкоз постоянно в най-новата ни история. Така че откакто има коалиция на централно равнище, не виждам никакви аргументи да няма и на по-ниското равнище, на равнище общини. То по този начин и ще стане. Общо взето, ние сега – щем, не щем, ще си играем по тоя метод, тъй като никой няма да разреши на президента Радев три месеца да ръководи страната в служебно държавно управление.

Така че е ясно, че тази сглобка ще се крепи. Поне до момента в който се реши казуса не толкоз с Украйна – с Украйна, ясно, той се взема решение към този момент, колкото с Близкия изток, където става все по-страшно. Искам да ви напомня, не знам дали го казахме в ефир това нещо, че Израел е нуклеарна страна с 50 атомни бомби, част от които са на самолети F-16 и които непрестанно се намират във въздуха. Ако го нямаше това нуклеарно оръжие, Израел щеше да бъде просто затрит с груба мощ от заобикалящите го 200 или 300 милиона араби. Там не трябва да се разрешава стигане до нуклеарна ескалация. Няма смисъл да изяснявам за какво. В същия тоя миг Турция се демонстрира като не изключително постоянен член на този фланг на НАТО. Нещо повече – Турция искрено заплаши Израел с нахлуване. Разбирате какво значи това нещо. Така че никой няма да ни разреши тук да си играем на вътрешни битки и да си вършим избори. Ще стоим на фланга и ще пазим НАТО, това е нашата задача. 

Между другото, знаете, че министър председателят акад. Николай Денков е в Израел. Нетаняху се обърна към него с думите, че тази борба е и " ваша “, той му сподели. " Това е война на цивилизацията против варварството. “  

Това още веднъж са огромни думи, няма да ги разясня. Тези думи на Нетаняху значат, че той осъзнава тъкмо това, за което ние сега си приказваме – че Южният фланг на НАТО е разтърсен поради характерната позиция на Република Турция и заради това смисъла на България мощно нараства. Да се надяваме, че нашите политици го схващат това нещо.  

Да обобщим нашия диалог: България след локалните избори.

България продължава своето демократично развиване и нищо съдбовно не се е случило. Едни управленци се сменят с дуги управленци и животът продължава. Това е.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР