Проф. Христомир Брънзов © Надежда Чипева Още по темата Защо

...
Проф. Христомир Брънзов © Надежда Чипева Още по темата Защо
Коментари Харесай

БАН отстрани Христомир Брънзов като директор на института по метеорология

Проф. Христомир Брънзов

© Надежда Чипева Още по тематиката
Защо не познават метеоролозите

Прогнозите за времето по целия свят би трябвало да се оправят с провокациите на новия климат, а българските и с неприятно ръководство
13 авг 2018
Защо България може да остане без прогноза за времето

И още няколко значими последствия, в случай че Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките спре след 9 юли
21 юни 2018
Проект за частни метеорологични станции завоюва 20 хиляди лева премия от център " Ринкър "

Екипът възнамерява да прави и самостоятелни синоптични прогнози, както и да продава станции
15 фев 2018 Ръководството на Българска академия на науките приключи мандата на професор Христомир Брънзов като шеф на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), заяви БНР. Уволнението идва в подтекста на няколкомесечни митинги на метеоролозите с претенции Национален институт по метеорология и хидрология да се отдели от Българска академия на науките, защото не са удовлетворени от бюджета, който им се заделя за заплати и прехрана. Огромната част от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология желаят институтът да мине под шапката на Министерство на образованието и науката.

" Ние сме научна организация и Национален институт по метеорология и хидрология е добре да бъде в неутрално министерство. Реално ние обслужваме 8 министерства и не е редно да бъдем под директното управление на нито едно от тях ", съобщи Брънзов в утринния блок на бТВ в четвъртък, преди да получи известието, че е отхвърлен от поста.

По-късно пред БНР той разяснява, че отстраняването му е обвързвано с неговата поддръжка за митинга на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Заяви също по този начин, че е очаквал това решение и че управление на института също ще се отдръпна в символ на взаимност.

Само ден по-рано след митинг на синоптизците и хидролозите от Национален институт по метеорология и хидрология пред Българска академия на науките и след това през Министерски съвет, министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че ралистичният вид за обособяване на института от Българска академия на науките е това да се случи на 1 януари 2019 година Той сподели това след среща на протестиращите с него и с премиера Бойко Борисов и изказването му прозвуча като единодушие да се работи в тази тенденция. От изявлението на Вълчев стана ясно, че занапред ще се преглежда по какъв начин Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките, като за задачата на 10 септември ще се свика общо заседание на академията, с цел да стартират диалозите. Вълчев сподели още, че в идващите дни от Българска академия на науките ще оформят предлагането, с цел да не се постанова да се вършат законови промени. Ако няма позитивно решение на Българска академия на науките, ще бъдат препоръчани промени в закона, посредством които да се уреди изваждането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките, посочи министърът. Според него институтът може доста по-бързо да бъде изваден с решение на общото заседание, в сравнение с с промени в закона.

" Българска академия на науките ще направи всичко допустимо да подкрепи процеса по извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от академията, щом това е единственото решение ", сподели в сряда ръководителят на академията акад. Юлиан Ревалски, представен от " Дневник ".

В четвъртък пред БНР проф. Брънзов разяснява отстраняването си: " След като през вчерашния ден стигнахме до съглашение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един кротичък път на делене сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките, за мен това е един доста неблагоразумен и нерационален ход. Малко ми наподобява на едни времена: " Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем ". Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо ".

В изявление за " Хоризонт " заместник-председателят на Българска академия на науките Константин Хаджииванов изясни за какво е освободен проф. Брънзов: " Мотивите са неспазване на разпоредби на управителните органи на Българска академия на науките, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба. Процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от Българска академия на науките ще продължи след отстраняването на шефа на Национален институт по метеорология и хидрология. Мога да ви кажа - това към този момент е малко мое персонално мнение, по този метод се надяваме процедурата да протече по-леко ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР