Проф. Хайнрих Бадура, преподавател в Силезийския университет в Катовице и

...
Проф. Хайнрих Бадура, преподавател в Силезийския университет в Катовице и
Коментари Харесай

Коментар | Защо Австрия ще бави решението за Шенген

Проф. Хайнрих Бадура, учител в Силезийския университет в Катовице и в Университета за музика и театрални изкуства във Виена, пред Deutsche Welle
Официално става дума за краткотрайно блокиране на присъединението на България и Румъния към Шенген поради напредването на бежанци и мигранти. Днес в Австрия се акцентира аргументът, че през 2022 година в страната са били подадени 100 000 молби за леговище. Числата обаче в това време спаднаха с към 30%.

Правителството твърди, че 3/4 от претендентите за леговище не са регистрирани и че има проблем с мигрантските направления през Западните Балкани . 40% от мигрантите идвали през летището в Белград, други 40% - по сухопътните направления през Румъния, България, Сърбия и Унгария, останалите 20% - по други пътища. Тоест казусът не са самите българи и румънци, а че приемането на тези две страни води до непосредствено отваряне към пространства отвън Европейски Съюз и това към този момент има измерение в политиката за сигурност - противозаконна миграция, търговия с хора, престъпност, опиати, тероризъм, корупция .

Това е разказът на австрийското държавно управление. Докато Европейски Съюз не е в положение ефикасно да пази външната си граница, австрийският канцлер счита за собствен дълг да се грижи за общото богатство и за сигурността на австрийците. Впрочем сходни причини се чуват в полемиките и в Словакия, в Полша, в Германия, от Орбан в Унгария - да има по-строги правила за политическо леговище и надзор по границите. Но обясненията на канцлера Карл Нехамер и на вътрешния министър Карнер са едностранчиви, тъй като не регистрират един факт: Унгария и Сърбия просто пропущат бежанците нататък, а в последно време се видяха пробойни и корупция при издаването на визи по границата на Полша с Беларус. В случая Европейски Съюз наподобява беззащитен, а " Фронтекс " (Европейската организация за гранична и брегова защита - бел. ред.) - беззъб.
Реклама
Австрия упорства за осъществяването на пет точки:

Да стартира пилотен план за процедура по предоставяне на леговище в страна от Европейски Съюз, която да се организира на външната граница на съюза; Да се одобряват правила за връщане на мигранти и да отпаднат самостоятелните процедури във всеки обособен случай; Провеждане на процедури за леговище в така наречените сигурни трети страни; По-лесна анулация на бежанския статут при осъществяване даже на леки престъпления; Държавите от Европейски Съюз да оказват повече поддръжка на " Фронтекс " по външната граница на Европейски Съюз и на територията на трети страни.

Позицията на Австрия по разширението на Шенген нямало да се промени, до момента в който не се подхващат тези ограничения и не спадне броят на молбите за леговище - това беше повторено напълно неотдавна.

Що се отнася до вътрешнополитическите аргументи за тази втвърдена позиция, през септември 2024 година Австрия ще избере нов парламент. В сегашните допитвания води Партията на свободата, до момента в който ръководещата сега Австрийска национална партия остава на трето място след социалдемократите. За да се заеме съответна позиция по тематиката за миграцията, се изисква избрана степен на обучение, знания, осведоменост за Европейски Съюз и процесите по взимането на политически решения. Тъкмо нивото на начетеност и подготвеност на хората изкушават държавните управления да флиртуват с гласоподавателите, да " купуват " гласове. Нещо сходно има и в Германия, по отношение на партията " Алтернатива за Германия " - приказва се най-много за пари и дотации, вместо да се просвещават хората.
Реклама
В момента всяка прогноза за резултата от изборите би била несериозна. Много зависи и от това по какъв начин ще се развие войната в Украйна, какво ще е общественото състояние в Европейски Съюз. Австрийското държавно управление явно желае да се придържа към " не " -то за България още известно време .

Като имаме поради метода на мислене на настоящето австрийско държавно управление и отношението му към националните ползи, " насрешни ограничения " против Виена, за каквито предизвести Букурещ, биха били напълно контрапродуктивни, тъй като във вътрешнополитически проект в Австрия ще доведат до противоположен резултат.

Според мен големият политически напън, който упражняват настоящите политически процеси, ще изтласка на назад във времето въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген и той ще изгуби новост. Нещата зависят и от умеенето на Европейската комисия да аргументира в интерес на участието на двете страни.
Свързани публикации Строител на капитализма: Марчел Чолаку, министър председател на Румъния 29 септември 2023, 07:12 Какво значат за България концепциите за Европейски Съюз на разнообразни скорости 29 септември 2023, 06:28 Ето ви мониторинга, дайте ни Шенген 16 септември 2023, 15:08
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР