Проф. д-р Васил Гарнизов получи почетната титла за инициирането и

...
Проф. д-р Васил Гарнизов получи почетната титла за инициирането и
Коментари Харесай

Проф. д-р Васил Гарнизов стана почетен професор на НБУ |

Проф. доктор Васил Гарнизов получи почетната купа за инициирането и неговото директно присъединяване в основаването, укрепването и развиването на Нов български университет и смяната на висшето обучение в България.

Той получи купата " почетен професор на Нов български университет " за дейната му и многостранна активност в университета по създаване на теоретичен потенциал и въвеждане на Нов български университет в необятна интернационална мрежа, както и за основаването и одобряването на департамент „ Антропология “ и на антропологията в България.

Академичният съвет на Нов български университет оцени и ясно изразяваната и отстоявана гражданска позиция на проф. доктор Васил Гарнизов за развиване и подсилване на гражданското общество, както и за експертната му активност в разнородни сфери, като районно развиване, национална сигурност, градско развиване, обществени проучвания.

Дипломът връчи ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н. 

„ Няма нищо по-естествено, когато нашият университет отбелязва своята 30 - годишнина, да отдадем респект и да отправим същинско самопризнание към създателите на Нов български университет. Две са качествата, поради които аз толкоз доста оценявам проф. Васил Гарнизов. Първото качество е прямотата. Той е толкоз непосредствен човек, че след неговата откровеност знаеш по какъв начин да работиш по-добре. Второто качество, поради което още повече го оценявам - това е неговата доброжелателна придирчивост. Той не се задоволява с нищо по-малко, с изключение на с множеството. И поради този абсолютизъм, той ме прави оптимист, че когато се стремим към нещо постоянно огромно, в никакъв случай няма да се задоволим с нещо по-малко. Това е качество, от което Нов български университет постоянно ще има потребност “, съобщи проф.  Дойнов

Проф. доктор Васил Гарнизов одобри с неспокойствие и притеснение почетното отличие, като интерпретира двете усеща през опита си на антрополог, изследващ непознатото:

„ Да си обезпокоен и по едно и също време с това вдъхновен е един характерен модус на живота и работата на един антрополог. Въодушевен, когато тръгнеш на терен, когато отидеш там, когато си притеглен от екзотиката на другия, когато попаднеш в едно ново време и пространства, изпълнени с безмълвие. И това вдъхновение постоянно върви с едно притеснение, което притеснение идва от това, че непрестанно се чувстваш незапознат. Нито езика знаеш добре, аз съм работил с турски и гръцки общности, бил съм в Казахстан, Нигерия, дълги години съм изследвал турците в Източните Родопи. И като започнеш от незнанието на езика и минеш през шегите, които не разбираш, не разбираш устойчиви фразеология, които крият културен опит, до който ти нямаш директен достъп. “

Професионалният и житейски път на проф. доктор Гарнизов, доцент и лекар по Антропология в Нов български университет, е тясно обвързван със основаването, укрепването и развиването на университета, както и със основаването и одобряването на департамент „ Антропология “ и на антропологията в България.

Опитът му на антрополог го е довел до знанието, че мисленето е деяние. И като такова деяние предстои на цялостния надзор на една етическа парадигма, която се отнася към всяко деяние.
„ Когато стигнеш до теренната работа, когато се срещнеш с хората, внезапно си даваш сметка, че всяко познание, което ти постигаш за тях или за себе си, или схващане - т.е. научаване дружно с тях на нещо ново, в случай че е същинско, то е рисково. Толкова доста секрети знаеш, и за толкоз хора се притесняваш, в това число и за мъртви, дали няма да изложиш паметта им, или за живи, дали няма да ги направиш обект на експанзия или смях, че не смееш да преминеш към никаква гласност на своите умствени занимания. Това ще е огромното предизвикателство пред департамент „ Антропология “ през идващите години. “

Проф. доктор Васил Гарнизов преподава в стратегиите по антропология, политически науки на британски език, кино и телевизия, политически науки на френски език, снимка на Нов български университет.

През последните години работи в региона на образната антропология и теренна работа с фотоапарат. Занимава се професионално с снимка, създател е на три независими изложения.

Проф. доктор Гарнизов е един от създателите, дружно с Димитър Дочев и Петко Стайнов, на Манифеста за Нов български университет. Член е на Настоятелството на Нов български университет от неговото основаване до през днешния ден, член е на Председателския съвет, ръководител на Централен фонд за стратегическо развиване към Настоятелството на Нов български университет.

В интервала от 1998 година до 2001 година той е зам.-министър на районното развиване и благоустройството. От 2001 година до 2005 година е парламентарен специалист по локално самоуправление, районно развиване и благоустройство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР