Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология

...
Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология
Коментари Харесай

Проф. д-р Мартин Шилингер: Ако искате да не бъдете кардио пациент, не пушете!

Проф. доктор Мартин Шилингер е експерт по вътрешна медицина, кардиология и ангиология във Wiener Privatklinik, Виена, Австрия. Той е създател и съавтор на над 200 научни отчета, включително  и на многочислени публикации в известни интернационалните списания. През 2010 година проф. Шилингер става един от 50-те най-известни експерти в своята област.

Медицинската и научна специализация на проф. доктор Мартин Шилингер е диагностицирането и лекуването на нарушавания в кръвообращението идващи от сърце, мозък или крака, както и обвързваните рисковите фактори (хипертония, диабет, кръвни липиди), с фокус върху минимално инвазивното лекуване на тези болести.

- Сърдечно-съдовите болести предизвикват най-вече смъртни случаи в международен мащаб. Кои са най-често срещаните сърдечно-съдови болести и какъв брой са съществени те?

- Водеща причина за смъртността в западната цивилизация е сърдечният удар. Сърдечният удар се дължи на атеросклероза - заболяване, което води до задръстване на артериите. Поради тези запушвания в артериите се нарушава подаването на окислена кръв от органа. Ниското кръвоснабдяване на сърцето води до инфаркт.

Запушването на артериите може да се появи освен в сърцето, само че и във всички елементи на тялото. Запушването на каротидната артерия да вземем за пример - артерията, която дава кръв на мозъка - води до инсулт / цереброваскуларен случай, което е една от най-честите аргументи за гибел.

Атеросклерозата може да засегне основната артерия на корема, по този начин наречената " аорта ". Това заболяване може да докара до увеличаване на артерията – аневризма. Аневризмата може да се унищожи и може да докара до съдбовен излаз (12-та най-често срещана причина за смърт).

Освен това, атеросклерозата може да засегне артериите на краката. Запушвания в тези артерии предизвикват освобождение, наречено „ интермитентна клаудикация “, което предизвиква мощна болежка в краката при вървене. По-късно в хода на болестта, цялостното задръстване на артериите на краката може да аргументи тежка загуба на тъкан и даже нужда от ампутация на крайника.

- В кои случаи се постанова интервенционната кардиология и кои са най-хубавите вероятни резултати?

- Интервенционната кардиология е минимално инвазивно лекуване на сърцето и основните съдове. Има три съществени кардиологични казуса за минимално инвазивно лекуване: 1) Коронарни сърдечни болести – при лекуване на блокирани артерии с доста дребни балони и стентове; 2) Сърдечна аритмия - лекуване на ритъмни разстройства посредством криоаблация; и 3) Клапна сърдечна непълнота - възобновяване или замяна на повредени клапи.

- Кои са проучванията, които се назначават през днешния ден в диагностиката на сърдечно-съдовите болести?

- Основните проучвания включват лабораторни проби, функционални съдови проби и най-много ултразвуково проучване. Ако тези проби, в композиция със признаците на пациентите, демонстрират съдово заболяване, ние ще правим магнитно-резонансна ангиография (CE-MRT) или компютърно - томографската ангиография с висока разграничителна дарба (ангиография с голям брой отпечатъци). С помощта на ядрено-магнитния резонанс и/или компютърната томография могат да се диагностицират всички типове сърдечно-съдови болести. След вярна диагноза, доста пациенти могат да бъдат лекувани посредством ангиография посредством минимално инвазивно лекуване, включващо балонна ангиопластика и имплантиране на стент.

- В кои случаи се ползва коронарната ангиопластика? Как работи тази процедура и какви изгоди и опасности има тя?

- Коронарната ангиопластика се ползва за лекуване на пациенти със признаци на сърдечно заболяване заради задръстване на коронарни артерии. Това води до болежка в гръдния панер (ангина пекторис), зной и сърдечен удар. Чрез ангиопластика и имплантирането на стент запушването в коронарната артерията се отстранява, притока на кръв се възстановява, признаците незабавно се усъвършенстват и инфарктът е предотвратен. Коронарната ангиопластика е минимално инвазивна технология, която се прави през доста дребен прорез на артерията на ръката или на артерията на слабините. Използвайки подобен артериален достъп, еластичен катетър се разполага при започване на коронарните артерии на сърцето, а към тези артерии се ползва радиоконтраст. Използвайки цифрова рентгенова техника с висока разграничителна дарба, артериите и възможните запушвания могат да се видят и проучват на видео-екран. Ако се откри задръстване, доста тънка жица се насочва към запушването и се надува дребен балон, който да разшири съда. За да се държи запушването отворено, на мястото му се слага съдов имплант - така наречен стент, с цел да се отвори артерията. Днес всички стентове са покрити със характерни лекарства, с цел да се предотврати наново свиване.

Съвременната ангиопластика има доста дребен риск от затруднения, по-нисък от 1% при тежки затруднения като сърдечен припадък, аритмия или инсулт. Основните затруднения са хематом в мястото на пункцията (1%).

- Какви са преимуществата на този вид намеса за пациента спрямо класическата интервенция?

- Основното преимущество на лекуването посредством минимално инвазивна намеса е, че пациентът не би трябвало да бъде подложен на отворена интервенция на сърцето - което значи, че няма отваряне на гръдния панер на пациента. След множеството процедури пациентът може да напусне болничното заведение на идващия ден, няма болежка от хирургична рана, няма действителен риск за инфекции на рани и пациентът е подготвен да се върне към естествения си темп на живот до един-два дни.

- Веднъж направена, тази процедура взема решение ли сърдечния проблем и има ли потребност от спомагателни интервенции?

- За множеството процедури трайността е тясно сравнима с резултатите след обичайна интервенция. Коронарните стентове да вземем за пример имат дълготрайна успеваемост от 98%, сходно аблация на предсърдната тахикардия е сполучлива при 95% и минималната инвазивна подмяна на аортна клапа има продължителност по-дълга от 10 години, спрямо био-клапи, вградени от сърдечни хирурзи. Повечето процедури вземат решение казуса за дълго време, само че несъмнено доста пациенти със сърдечни болести се връщат за минимално инвазивно лекуване на други типове сърдечни болести.

- Какъв метод на живот препоръчвате, с цел да не бъде човек кардио пациент?

- Най-важното – не пушете! Редовното спортуване (4 до 6 часа седмично) и спазването на средиземноморска диета (зехтин, риба, ниско наличие на въглехидрати) биха съдействали значително за предотвратяване от сърдечно-съдови проблеми.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР