Проф. Асена Сербезова е била заплашвана от човек на високо

...
Проф. Асена Сербезова е била заплашвана от човек на високо
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Заплашиха ме със „силови методи“, ако не спра да „рева“ за проверки в аптеките

Проф. Асена Сербезова е била заплашвана от човек на високо равнище в прокуратурата по времето на Коронавирус пандемията. Това разгласи самата тя в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Бившият здравен министър и някогашен ръководител на Българския фармацевтичен съюз (БФС) описа, че след голям брой инспекции за далавера в аптеките преди да се разгласи изключително състояние поради ковид, е получила позвъняване от прокуратурата. То се случва, откакто тя като ръководител на БФС инициира среща с тогавашния основен прокурор Иван Гешев, на която са прецизирали, че сътрудници ще спомагат на инспекциите и в случай че има далавера ще я показват на проверяващите. „ Тогава алармирах, че има дефицит на медикаменти, а инспекциите в аптеките бяха от 5-6 институции едновременно. Самата среща с Иван Гешев мина професионално и дистанцирано, без никакви задължения. Казахме, че ще спомагаме и помолих за човещина, да не се злоупотребява и да не се окаля имиджът на фармацевтите “, разясни Сербезова. 

Тя изясни, че по време на срещата не е демонстрирано никакво противоречие.

„ 2 дни по-късно получих позвъняване от човек от прокуратурата. Той се показа, имам очевидец на този диалог, материалите са в съда, ще стане прочут по-късно. Засега не мога да го разглася, защото повеждам дело против прокуратурата. По време на диалога ми беше казано, че ще бъдат приложени силови способи – не да внимавам и да се кротна, а непосредствено ми споделиха, че ще бъдат приложени силови ограничения, в случай че не спра да плача за инспекциите за неналичието на медикаменти “, изясни тя.

Веднага след позвъняването тя получава обвинявания. Сербезова свързва всички събития в едно, сподели самата тя. И посочи, че по време на диалога с индивида, който я е заплашвал, на екрана на телефона ѝ не е бил изписан номер. 

Тя изясни, че е пуснала устройството на спикър и е имала очевидец на отправените закани. 

Октомври месец 2020 година тогавашната председателка на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова получава обвиняване по отношение на нейни изявленията по време на изключителното състояние през март. Заради предизвестията ѝ за възможни проблеми с медикаментите тогава Софийската районна прокуратурата стартира следствие против нея за всяване на суматоха и паника измежду жителите по време на пандемия.

„ Последва освен обвиняване. Последваха две данъчни инспекции, мярка за неотклонение 20 000 лева, полицейска регистрация, при която ми бяха снети отпечатъци, снимах се под табелката като нарушител и казусът, който продължи към година, завърши с оправдателна присъда. Разбира се, бях тествана и от АДФИ, може би в случай че се бяха сетили, още институции щяха да включат “, разяснява тя.

Днес Сербезова изясни, че и след опасността продължава да върви в телевизионните студиа. „ Аз не престанах да „ плача “, продължих да обикалям студиата и да показвам на обществото какво вършат другите страни, че това втълпяване на боязън и суматоха е нездравословно, че страната би трябвало да се приготви за идващата пандемия, да се обезпечат персонални защитни средства “, разяснява някогашният здравен министър.

След първичните закани е нямало повече напомняния за силови способи.

Сербезова изясни, че не знае дали хората, които са ѝ се обадили по време на пандемията, са свързани с групата към Мартин Божанов – Нотариуса.

Бившият здравен министър не удостовери, само че и не отхвърли, че заканите са идвали от ръководителя на дирекция „ Публична връзка “ към основния прокурор Веселин Иванов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР