Проевропейският президент на Молдова Мая Санду обвини Русия, че купува

...
Проевропейският президент на Молдова Мая Санду обвини Русия, че купува
Коментари Харесай

Санду: Русия купува гласоподаватели за предстоящите местни избори в Молдова

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду упрекна Русия, че " купува " гласоподаватели на локалните избори този уикенд, като превежда пари на прокремълски политически партии, заяви „ TVP World ”.


Санду, която жигосах съветската инвазия в Украйна и упрекна Русия, че се пробва да я смъкна от власт с прелом, съобщи, че за два месеца Москва е насочила към 4,9 млн. щатски $ за финансиране на " незаконни групи ". Сред тях е и неразрешена партия, ръководена от избягалия предприемач Илан Шор.

" По-рано Русия купи тези хора, които управляваха Молдова ", сподели Санду в изявление за телевизия Jurnal, визирайки корупционните кавги в някогашната руска страна преди победните ѝ избори през 2020 година

" Тя към този момент не разполага с тази опция. Сега тя купува молдовските жители. Кремъл употребява разнообразни категории хора... Има хора, които работят за Кремъл и те отиват в Москва, с цел да донесат пари ", съобщи молдовският държавен глава.

В навечерието на изборите Молдова блокира достъпа до главните рускоезични новинарски уеб сайтове. Русия жигосах този ход като опит да лиши молдовците от достъп до различни гледни точки и упрекна президента, че разпалва антируски настроения.

Руските публични лица не бяха открити незабавно за коментар на изказванията на Санду.

На 5 ноември молдовците гласоподават на избори, които се преглеждат като барометър за устрема им да упорстват за участие в Европейски Съюз за страната, ситуирана сред Украйна и членката на Европейски Съюз Румъния.

Шор, който по-рано тази година беше вкаран в пандиза поради ролята си в корупционен скандал за 1 милиарда $, провежда демонстрации от заточение в Израел, призовавайки за уволняване на държавното управление на Санду.

Конституционният съд на Молдова разгласи партията му за противозаконна, а на няколко нейни претенденти беше неразрешено да се кандидатират./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР