Проевропейски поддръжници маршируват за повторно присъединяване на Великобритания към Европейския съюз

...
Стотици хора, развяващи знамена на Европейския съюз, се събраха в
Коментари Харесай

Стотици хора, развяващи знамена на Европейския съюз, се събраха в събота в центъра на Лондон, призовавайки Великобритания да се присъедини отново към блока.

Националният марш за повторно присъединяване (NRM) се събра близо до Хайд Парк и трябваше да завърши на площада на Парламента, докато подкрепящите шофьори свиреха с клаксоните си.

Протестиращите размахваха плакати, на които пишеше „пътят към повторното присъединяване към ЕС започва тук“ и „присъединете се отново , радвайте се".

Движението NRM подкрепя връщането към членството в ЕС, което Великобритания напусна, след като гласува в полза на Brexit на референдум през 2016 г.

Сделка за напускане беше договорена по време на премиерството на бившия консервативен премиер Борис Джонсън и влезе в сила през 2021 г. с преглед, определен за 2025 г. 

Питър Кор, лидер и съосновател на NRM, каза, че е решил да организира марша, тъй като се е „почувствало, че всички са се отказали“ от каузата.< p>„Брекзит беше огромна грешка, ние всички – особено работническата класа и по-бедните хора – плащаме за това и трябва да направим нещо по въпроса“, каза Кор, шофьор на камион от централния английски град Дарби вътрешната новинарска агенция PA.

Протестиращата Рейчъл Ашли, носеща големи очила във формата на звезда, каза пред АФП, че е „направо бясна“ за Брекзит.

„Познавам хора, които са напълно унизени. Те са толкова дълбоко засрамени... Бяха изиграни за глупаци“, каза тя.

Друг критик на Брекзит, Франсис Смит, 68-годишна пенсионерка, каза, че се вижда като европейка.

„Да ми отнемеш това е грешно“, каза тя.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър в петък беше принуден да отрече, че иска да се присъедини отново към ЕС, след като неотдавнашни коментари накараха управляващите консерватори да го обвинят, че иска да „ unpick Brexit".

Стармър настоя, че няма причина за връщане към ЕС, неговия митнически съюз или единния пазар.

Лидерът на либералдемократите, четвъртата по големина партия в парламента, също каза, че гласоподавателите не са повече „говорим за Европа“ на прага.

Либералните демократи преди това обещаха да „спрат Brexit“.

„Искаме Великобритания да се върне в сърцето на Европа, но също така сме реалисти, че това ще отнеме известно време", каза Ед Дейви преди годишната конференция на своята партия в събота.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР