Проевропейската тематика е по-застъпена, в сравнение с евроскептицизма в предизборните

...
Проевропейската тематика е по-застъпена, в сравнение с евроскептицизма в предизборните
Коментари Харесай

Евроскептицизмът отстъпва на проевропейската реторика в кампаниите за евровота

Проевропейската тема е по-застъпена, спрямо евроскептицизма в предизборните акции за идния евровот, демонстрират междинните резултати от проучване на Европейския център за наблюдаване на изборите (EEMC). Съотношението е 3:1 в интерес на проевропейската изразителност, оповестиха откривателите от факултета по публицистика на Софийския университет " Кл. Охридски " при представянето на първите резултати от изследването, което се състоя в Дома на Европа пред студенти.
В по-голямата част от Европа европейската тематика остава на назад във времето. Обяснението ненапълно е, че вътрешните проблеми би трябвало да бъдат и европейски проблеми, както и противоположното, разяснява Огнян Златев, началник на представителството на Европейската комисия в България. Той е безапелационен, че е доста значима изборната интензивност на идните избори. " Изборите се случват в извънредно изменена световна политическа конюнктура - в никакъв случай в актуалната история не сме имали сходен интервал – за към 5 години ни сполетяха км 14 рецесии, само че факт е, че Европейски Съюз съумя да мине през всички тях само и единствено тъй като бяхме единни. Само единни можем да продължим да бъдем международната мощ, с която се преценява всеки, само че това единение не е даденост, то се построява ", съобщи той.
Златев обърна внимание на Brexit - единствено преди месец и половина работехме в хипотезата, че Англия ще ни напусне в края на м. март и че след края на март ще бъдат трета страна във връзка с Европейски Съюз и ще имаме напълно разнообразни връзки като за едно от следствията се смяташе, че те няма да вземат участие в изборите за европейски парламент. Месец по-късно се оказа, че сме в напълно друга обстановка, продължи Златев – в 14 държави-членки беше преразпределена част от квотата евродепутати, която се полагаше на Англия, хората се подготвяха по един метод, в този момент тази квота още веднъж се върна. По думите му в този момент сме в доста забавна обстановка – по какъв начин страна членка, която желае да напусне Европейски Съюз, в това време ще прави избори и не е ясно тези депутати, които ще избере във вземането на какви решения ще вземат участие.
" На фона на повсеместната турболенция, която царува в целия свят, Европа остава устойчиво място и неслучано към Европа се стремят мигранти, които бягат от цивилен войни и стопански рецесии ", означи Златев. " За да можем да запазим тази непоклатимост и положителния стандарт на живот, продължи той - би трябвало като жители на една демократична общественост да отидем и да покажем накъде желаеме тя да се развива ". Златев прикани за интензивно присъединяване на изборите на 26 май.

Обръщайки взор към предизборната обстановка, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в София Теодор Стойчев показа осведомителната акция на Екологичен потенциал „ Този път ще гласоподавам “, част от която са видеа с присъединяване на известни артисти, артисти, футболисти. Според него е изключително значима интензивността на младежите при идния евровот.
„ Видя се, че не доста огромни групи хора могат да накланят везните ва една или друга посока ", сподели той, визирайки Brexit. „ Резултатите бяха толкоз близки, че в действителност, в случай че младежите там бяха дали своят вот по-активно, а те в голямата си част бяха за оставане в Европейски Съюз, резултатът на референдума щеше да бъде напълно друг, т.е. този дребен маржин, кото беше за излизане, щеше дабъде за оставане в Европейски Съюз. Но младежите не гласоподаваха, гласоподаваха техните родители, техните баби и дядовци, а те бяха главно за излизане от Европейски Съюз “, означи Стойчев и изрази вяра на идните избори да не бъде такаи младежите да бъдат по-активни.

В страни като Испания, Чехия, Швеция, Полша няма значими политически сили, които да оферират на гласоподавателите антиевропейска акция. Така е и в Италия, където, за разлика от предизборната акция преди пет години, предложенията за овакантяване на Съюза или отводът от европейската валута не стоят на дневен ред. Англия е най-активна в реториката на европейска тема, България – за благосъстоянието, Унгария – за имиграцията, Швеция и Финландия – за околната среда, Италия – за трудовата претовареност.
Като най-активни в предизборната акция за Европейски парламент през 2019 година досега се обрисуват лявоцентристките и центристките партии, спрямо дясноцентристките сили и по-специално с извънредно десните и извънредно левите. Към момента преобладаващата интензивност в Източна Европа е на десните и дясноцентристките политически сили, в Южна Европа са тези на левите и лявоцентристките, а в Северна Европа доминират по-умерените политически сили, се показва в първия промеждутъчен отчет на EEMC към план „ Платформа Европа “, основан на извършения мониторинг на рекламните акции на главните претенденти за Екологичен потенциал измежду 28-те страни-членки на Европейски Съюз.
Най-интензивна е акцията във Фейсбук, регистрира отчетът. В доста страни се следи и съвпадане на предизборната акция с избори от народен темперамент, което доста трансформира тона и обекта на тематиките в предизборните им послания за Екологичен потенциал. Затова преобладаваща е националната изразителност пред европейската.
Според проучването, преди всичко от макротемите, наранени в предизборните послания на кандидат-депутатите, е икономическата тема, като в нея се подчертава на налози, инфлация, рецесии, банки. На второ място е тематиката за миграцията, обвързвана с въпроси като сигурността по границите, репатрирането, имиграционните политики и прочие, следвана от тематиката за околната среда, включваща изменението на климата, енергийните въпроси и екологичната резистентност. Темите, свързани с имиграцията, участват по-често в предизборните акции на източноевропейските страни, до момента в който екологичните въпроси са по-тясно наранени в страните от Северна Европа.
Малко повече от две седмици след старта на политическата конкуренция за Европейски парламент откривателите сочат, че предизборната акция към момента набира сили. Данните демонстрират, че единствено в няколко европейски страни се организира интензивна предизборна акция. Като цяло, съгласно откривателите, тазгодишната конкуренция за Екологичен потенциал е със относително невисок интензитет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР