Проектозаконът за личния фалит обслужва синдиците. Това твърди Асоциацията за

...
Проектозаконът за личния фалит обслужва синдиците. Това твърди Асоциацията за
Коментари Харесай

Проектозаконът за личния фалит залагал капани за длъжниците

Проектозаконът за персоналния банкрут обслужва синдиците. Това твърди Асоциацията за отбрана на потребителите.

След изработен разбор на оферти от Министерството на правораздаването и Министерството на нововъведенията и растежа проектозакон за персоналния банкрут главният извод на АЗП е, че е нужна преправка на Раздел III, който третира възнагражденията на синдика.

Според оферти проектозакон всеки безкористен дебитор (физическо лице), който е задлъжнял с повече от 10 минимални работни заплати и не може да ги върне повече от шест месеца, има право да задейства произвеждане по неплатежоспособност, показват от Асоциацията. Те обаче акцентират, че заложените цени и възнагражденията на синдиците на практика ще надвишават над половината от задължението , ако то е в размер на 10-11 минимални работни заплати.

Отбелязва се, че в член 24 е посочено, че синдикът получава заплащане в размер на една минимална работна заплата при осъществяване на всяко от следните наложителни дейности за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност: сформиране лист на признатите вземания; осъществяване на списък на имуществото и определяне на масата на несъстоятелността; правене и предложение на проект за погасяване на отговорностите на длъжника; правене на сметка за систематизиране.
 Над 60% от българите не знаят какво е персонален банкрут
Над 60% от българите не знаят какво е персонален банкрут

Развързването на политическия възел отваря поле за значими стъпки в тази посока

От АЗП показват, че до тук сметката демонстрира, че длъжникът ще би трябвало да изплати на синдика 2840 лева Отделно от това алинея 2 и 3 дават право на синдика да получи 5% от цената на осребреното имущество и в допълнение годишно заплащане в размер на една минимална работна заплата.

Ако приемем, че обявилото банкрут лице има отговорности в размер на 7810 лева, което е равно на 11 минимални работни заплати, то тогава 5% се пресмятат на 390,50 лева Това значи, че длъжникът ще би трябвало да заплати на синдика за най-малък дълг от 7810 лева заплащане възлизащо на 3940,50 лева , пресмятат от Асоциацията.

Те акцентират, че България е единствената страна в Европейски Съюз, в която за неплатежоспособност на физическите лица.

Според тях е извънредно необходимо страната ни да одобри Закон за персоналния банкрут, още повече поради обстоятелството, че е измежду законодателните начинания, за които е поела ангажимент за осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност. Това обаче не оправдавало пропуски, които може да имат тежки последствия за жителите.

АЗП оповестява, че ще внесе мнение по законоустановения ред в границите на публичното разискване.

Заложените за длъжниците клопки в оферти законопроект за персоналния банкрут ще обезсмислят заложените в него цели , безапелационни са от Асоциацията.
 Омбудсманът желае законови ограничения против колекторите
Омбудсманът желае законови ограничения против колекторите

Вземанията против консуматор да са непрехвърлими
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР