Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и

...
Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и
Коментари Харесай

В РСМ разглеждат закон за забрана на имената на български сдружения

Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, който би трябвало да не разрешава " противоречиви имена “, като Цар Борис III и Ванче Михайлов, да бъдат имена на сдружения на жители, е част от дневния ред на днешното 88-мо съвещание на Народното събрание след предложение на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи за разглеждане на въпроса по бързата процедура, предава локалното електронно издание " Бизнис Вести “.

Предложените законови промени идват след откриването на български клубове в страната с имената " Ванчо Михайлов " на 16 април в Битоля и " Цар Борис III " на 7 октомври в Охрид. Преди време Министерството на правораздаването получи задачата да изготви нов закон за гражданските сдружения и организации, заради, съгласно оценката на премиера Димитър Ковачевски, съществуващото демократично законодателство във връзка с основаването на цивилен организации и сдружения.

След откриването на клуб " Цар Борис Трети " депутатът Мизрахи реши, че това е " недопустим исторически ревизионизъм и повече от сериозна провокация ", а Еврейската общественост в Македония разгласи наказателна тъжба против името на този културен център и реагира че е потресена от " прославянето на фашизма и разпространяването на езика на омразата ".

" Това не са европейски полезности. Затова и през днешния ден би трябвало да се постави завършек на тези процеси. След Ванчо Михайлов и цар Борис III е несъмнено, че опитите за проверка на историята на Македония и показване на окупаторите като освободители ще продължат. В последна сметка освен евреите, македонският народ помни какъв брой жертви е дал за освобождението от армиите, изпратени от този, за който през днешния ден се открива културен център в Охрид “, сподели апропо Мизрахи.

С препоръчаните промени и допълнения в Закона за сдруженията и фондациите в чл.4 ал.2 се променя и гласи " Забранява се учредяването на организация, в случай че програмата, задачите, активността и действието й са ориентирани към принудително разрушение на конституционния ред на Република Македония, подбудителство и приканване към военна експанзия и разпалване на национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, непоносимост, ненавист, геноцид, изтребване, разпространяване или поддръжка, подбудителство и поддръжка на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Третия Райх, предприемане на действия, свързани с тероризъм, предприемане на действия, които опонират на Конституцията или закона и предприемане на действия, които нарушават свободите и правата на други лица “.

" Имена, семейства, прякори, псевдоними, съкращения и букви не могат да се употребяват като име, кратко название на организация, на лица, които по какъвто и да е симптом, метод или форма в предишното са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга непоносимост, ненавист, геноцид, екстремизъм, разпространяване или поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх “, се споделя в новата алинея на чл.8 от закона.

Според оферти закон за потребление на име, презиме, прякор, псевдоним, абревиатура или букви на историческа персона се дава единодушие от министъра на правораздаването след авансово получено позитивно мнение на Комисията за потребление на имената на исторически персони, което се открива от министъра на правораздаването.

В преходните и заключителните разпореждания на препоръчаните промени и допълнения на закона е посочено, че организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване се записват по реда на Закона за сдруженията и са длъжни в тримесечен период от датата на влизане в действие на член влизането в действие на този закон, да хармонизират своето название и/или название, цели и действия в сходство с наредбите на този закон, пред Централния указател на РСМ. Сдружения и фондации, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, които не съблюдават наредбите на алинея 1 на този член, се заличават от регистъра, за което министърът на правораздаването взема решение. Министърът на правораздаването е задължен да вземе решение за прекратяването му в четиримесечен период от влизането в действие на този закон.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски съобщи в неделя вечерта, че препоръчаният закон ще предотврати противоречивите имена да бъдат имена на цивилен сдружения. Това, както сподели той, ще важи и за към този момент записаните сдружения в Северна Македония.

Николоски уточни, че ВМРО-ДПМНЕ внася закона след тримесечно заричане на държавното управление да внесе подобен текст.

" Надявам се да го поддържат, само че би трябвало да кажа, че съм песимистичен “, съобщи той.

Вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич също сподели в телевизионно присъединяване, че полезностите на антифашизма би трябвало да се почитат и че си коства да се прегледа самодейността на опозицията за смяна на закона.

" Имахме сигнали от депутатите от ръководещото болшинство, че ще одобряват това “, сподели Маричич, отбелязвайки, че всички са наясно, че законът би трябвало да бъде изменен и че държавното управление е отворено за полемики по какъв начин най-добре да стане това.

Точно както след откриването на клуб " Ванчо Михайлов " в Битоля, многочислени реакции последваха откриването на клуб " Цар Борис Трети " в Охрид, на 7 октомври се организира митинг, проведен от политическата партия Левица, подсилен и от Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ.

Откриването на клуба беше наказано от министър-председателя Димитър Ковачевски и министъра на външните работи Буяр Османи, които го дефинираха като провокация, която ощетява българската общественост в страната.

Според Ковачевски реакцията на това би трябвало да бъде ориентирана по адрес на учредителите на клуба, за които се твърди, че са македонски жители.

" Ако би трябвало да реагираме на някого, то е на македонските жители, които живеят у нас и които би трябвало да имат възприятие за жителите, които имат отношение към това име и към този човек. И това не се отнася единствено за този клуб, само че и за предходни клубове, които са открити “, съобщи министър-председателят Димитър Ковачевски, отговаряйки на въпроса дали държавното управление е реагирало на българските управляващи да не отварят клубове в страната с имена като " Цар Борис III “ в Охрид и преди този момент " Ванчо Михайлов “ в Битоля.

Министърът на външните работи Османи, въпреки това, акцентира, че правото на сдружаване е неприкосновено, само че името не е в сходство с точка втора от Конвенцията за отбрана на малцинствата, че би трябвало да се прави в духа на разговор и другарство, тъй като това име не оказва помощ на другарството, а в противен случай, то е основа за раздори и непоносимост.

Президентът Стево Пендаровски съобщи предходната седмица, че в Закона за сдруженията има член, който може да се употребява за обзор на работата на съществуващите сдружения.

Според него в тази ситуация с учредяването на сдружения със противоречиви имена става въпрос за желание от страна на българите, живеещи в Северна Македония.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР